Horváthné R. Mónika vagyok,  a KismamaTB Kft tulajdonosa,  táppénz, csed, gyed, biztosítási jogviszony szaktanácsadója.

A kismamáknak járó ellátásokkal kapcsolatos káosszal, a jogszabályok átláthatatlanságával, bonyolultságával, a megfelelő, hiteles tájékoztatás teljes kudarcával 2004-ben találkoztam, amikor a kislányom ellátását szerettem volna megalapozni, amikor szerettem volna megfelelő információk birtokában jól dönteni.

Az évek alatt ez sajnos nem javult, hanem hatványozottan bonyolultabb, átláthatatlanabb lett.

A sors, genetika, vagy az eddigi életem során felmerült problémák, helyzetek, nehézségek alakította személyiségemnek köszönhetően egy olyan gondolkodás, hitrendszer vált a részemé, ami alapvetően meghatározza a döntéseimet, motivációmat. Igazságérzet, empátia, maximalizmus, küzdőszellem összegyúrva nem jelent könnyű, és egyszerű megoldásokat.

Nem tudom mi az oka, nem is tisztem megítélni, de döbbenetesen magas azoknak az eseteknek a száma, amikor nem megfelelően van megállapítva az adott ellátás jogosultsága, összege.  Nagyon sok olyan tb jogi helyzet van, amikor nem egyértelmű a jogszabály, és úgy kell levezetni a helyes döntést, és itt van annak jelentősége, hogy milyen döntés születik. Az  ügyfél számára kedvező, vagy kedvezőtlen döntés.  Én azt vallom, hogy ha lehetőség van, akkor el kell kerülni  a problémás helyzeteket, körülményeket, de ha már belekerültél, akkor a végsőkig támogatlak, segítelek abban, hogy a lehető legkedvezőbben kerüljél ki az adott helyzetből.

Nagyon sok a tévhit, félreinformálás a csed, gyed szabályaival kapcsolatban és a legnagyobb probléma az, hogy egy rossz döntést, választást utólag már nem lehet helyrehozni vagy nagyon kicsi az esélye. A szülés időpontja adott, így meg vannak azok a határidők, ameddig tudod befolyásolni a jogosultságot és az ellátások összegét. Sajnos nemcsak a kismamák egymás közötti javaslatok, a net-en megtalálható ellentétes információk állnak a háttérben, hanem nagyon sok könyvelő jószándékú, de téves ismeretei tájékoztatása is. Biztos vagyok benne, hogy ha ténylegesen ismernék az adott javaslat következményeit, anyagi hatásait nem adnának javaslatot. Az kevés, hogy telefonon felhívják az eb-i pénztárt, vagy a zárt fórumon felteszik a kérdést. Tudni kell jól kérdezni.

Az a célom, hogy a lehetőségeidből a legmagasabb csed-gyed összeget hozzam ki a babázás időszaka alatt. A lehetőség nem az, amire Te  gondolsz, mert  hallottál, olvastál a net-en hasonló helyzetről, esetleg kaptál javaslatot, hanem az, amit  a körülményeid, előzményeid, a jogszabályok alapján ki lehet hozni. Elhiheted Nekem, hogy  a kettő sokszor köszönő viszonyban sincs egymással.  Fontos számomra az is, hogy a költségek kizárólag olyan szintig terheljenek, ami szükséges ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérhessük. Nem magával a költséggel van probléma, mert valaminek az ára mindig viszonyítás kérdése. A gond  akkor van, ha szükségtelenül fektetsz be többet, mint amennyit kell.

Hogyan dolgozom ?

 1. Személyes adatok, tb előzmények teljes körű feltérképezése. Azt is megnézem,  arra is rákérdezek, amire nem gondolsz, de tudom, hogy fontos lehet.
 2. Személyes célokat, prioritásokat, okokat figyelembe veszem
 3. Tudatos tervezés
 4. Személyre szabott, egyéni stratégia
 5. A helyzetedből kihozható legmagasabb csed, gyed összegére összpontosítok

 

Miben hiszek?

Fontos számomra a hit abban, hogy lehet valamit, bármit tisztességesen és jól csinálni. Olyan szolgáltatást nyújtani, ami után azt mondod, hogy igen, tényleg értéket kaptam és azt nézte, hogy Nekem mi a legjobb, legelőnyösebb.  Hiszek a kreativitásban, a tudatos tervezésben, a választásban, a másik helyzetével szembeni megértésben.

Rólam mondták

“Egy barátnőm ajánlotta figyelmembe a Kismama TB honlapját, aki már igénybe vette Mónika szakmai segítségét. Bevallom, korábban nem is tudtam, hogy létezik ilyen speciális szolgáltatás. Elmesélte, neki milyen lehetőségek kerültek így felvázolásra, illetőleg, hogy milyen tanácsokat kapott, sok új szempontot ismertetett. Ez volt az a pont, amikor beláttam, hogy nekem is célszerű lenne szakértőhöz fordulni, mivel egyedül hiába próbáltam értelmezni a vonatkozó jogszabályokat; laikusként már egy kicsit is összetettebb helyzetben szinte esélytelen azok helyes értelmezése, nem beszélve a legkedvezőbb megoldás megtalálásáról.

Nagy segítséget jelentett a Mónika által összeállított írásos anyag a későbbiekben nem csak az anyagiak előre tervezését illetően, hanem egy, az Egészségbiztosítási Pénztárral felmerült vitás helyzet rendezésében is.
Szívből ajánlom minden (leendő) Kismamának, hogy még időben kérjen szakszerű tájékoztatást a rá vonatkozó lehetőségeket illetően, mert egy-egy adminisztrációs lépés komoly százezreket jelenthet a családi kasszában a későbbiekben.”

Rónaszéki-Fekete Zsuzsanna

„A munkájával abszolút elégedett voltam, Pontos, precíz szakértelemmel végzett munka volt. A segítsége nélkül soha nem jöttem volna rá erre a megoldási lehetőségre. Így a 4 tagú családom megélhetése sokkal biztosabbá vált 2 évre. Külön köszönöm a gyors reagálását, melyet a szülés előtt tanúsított. Mikor az idő szűke miatt gyorsan kellett lépnünk, gyors segítséget is kaptam. Még ma is egy csoda nekem, hogy sikerült abból a reménytelen helyzetből egy ilyen kedvező helyzetbe kerülnöm.

Hasonló helyzetben lévő kismamáknak ajánlani fogom Mónikát. Egyetlen dolog, melyet negatívumként éltem meg, hogy a CSED igénylésem 1 hónapot csúszott, miközben én azt hittem, hogy már elindult az ügy intézése. Nagy szükség lett volna a pénzre, de végül is ki tudtuk várni a késést.

Még egyszer köszönöm és kívánok minden jót a továbbiakban!”

Balláné dr. Fejes Judit

“Gyermeket várok. Táppénz, tgyás, csed, gyes, gyed??? Ezeket igénybe tudom venni? Hogyan? Mikor? Hol ? Ezekre nem tudom a pontos választ, az interneten csak felületes információk vannak, kellett egy szakember. Egy JÓ szakember, aki megbízható, és akinek NAPRAKÉSZ A TUDÁSA!!!

A húgom ajánlotta a Kismamatb-t, Mónikát. Felvettem vele a kapcsolatot, a skype tanácsadás megtörtént. Kedves volt, és mindent elmondott amit tudnom kell azokról a juttatásokról amik járnak nekem. Innentől kezdve Mónika intézte az ezzel kapcsolatos dolgaimat.

Táppénzre mentem, a főállásomból és az ev. – ből is, és azt hittem vége mindennek. Megérkezett egy határozat: a táppénz ellátását 0.-Ft/hó összeg figyelembe vételével megállapítja. ( ev. )

Nem akartam elhinni, ilyen nincs, nem létezik, most mi lesz, mint veszélyeztetett terhes nem dolgozhatom, táppénzre vettek és nem kapok semmit?????????!!!!!!!!!

Tudtam, hogy ez nem lehet, mert Mónikában bíztam! Felhívtam, elmondtam neki, hogy mi történt, Ő azonnal kézbe vette az ügyet, és láss csodát 2 nap múlva hívták, hogy az ügyfelének valóban jár a táppénz!!!

Kb.: 1-1.5 hét múlva megérkezett a táppénz, annyi, amennyit Mónika a legelején megmondott.

Kb.: havi 180.000 forint táppénzt kapok, melyet egyedül Mónikának köszönhetek, ha Ő nem lett volna, akkor havi pár tíz ezer forintból kellene megélnem. ( ennyi jár a főállású minimálbér után ).

Nagyon köszönök mindent és természetesen a továbbiakban is számítok rá!”

K. A. Erika

“Kedves Mónika!

Mostanában nagyon sokat gondoltam Önre és az elválásra ami csúnyán sikerült! Ezúton, igaz utólag de teljes szívből sajnálom a viselkedésemet Önnel szemben! Minden úgy lett ahogy Ön mondta, sajnálom hogy kételkedtem! Lehet hogy Ön már nem is tudja ki voltam, de úgy éreztem hogy ezt meg kell tennem! Köszönöm szépen mindent!! További sok sikert kivanok!

Tisztelettel:”

Hordósné Baboth Ágota

“Kedves Mónika,

Sajnos csak most volt időm visszaírni.

Ezúton szeretném megköszönni munkájukat és türelmüket. Mindenben a legnaprakészebb, leginformáltabb hölgyekhez volt szerencsém.

A mindennapokban nem megszokott, hogy egy kismama a terhessége közepén kezdjen el egy ilyesfajta együttműködést, legalábbis az én környezetemben még nem volt ilyenre példa.

Jó persze, kellett egy kicsit ügyintézni, hivatalokba járni, mert anélkül nem megy, de annak nagyon örülök, hogy a megérzéseimre hallgattam, mikor belevágtunk és úgy csináltuk, ahogy önök mondták, mert az ember ismerősei mindig szkeptikusak, ha valaki nem a munkahelyéről megy szülni és ehhez külső segítséget kell igénybe venni. Én egy percig sem kételkedtem az önök kompetenciájában.

Szóval mindent nagyon szépen köszönünk!”

Német Nóra

“Kedves Mónika!

A mai napon vettem át a gyed határozatot, ha jól értelmezem ez a maximális összeg! Ezer hálám a segítségéért!!
Köszönettel:”

Schnell Kata

“Nagyon köszönöm a segítségedet!!! Mindenkinek ajánlottalak eddig is és ezek után is 😊”

Nacsa Judit

Egy nem szakmabeli embernek igen nehéz dolga van kiigazodni a jogszabályok és a lehetséges juttatások között, pláne ha azok folyamatosan változnak is. Nehéz belenyugodni, hogy az ember tudatlansága anyagi veszteséggel járhat.
Kislányom születése előtt kerültem kapcsolatba Mónikával, egy olyan időszakban, amikor az ember figyelmét a babavárás körüli teendők kötik le, nem pedig a jogszabályok böngészése. Mónika nagy terhet vett le a vállamról.
Mindig óriási türelemmel, szakmai profizmussal képviselt. Olyan jogosultságokat kaptam meg, amiket első hallásra cinizmussal fogadtam én is és a könyvelőm is, hogy a mai világban ilyen nincs. Aztán a végére mégis lett! 👏👏 Mindenből jogosult voltam a maximális ellátásra!
Mindenkinek javaslom, hogy ne ragadjon le a könyvelője javaslatán, nekik nem ez a dolguk. Mónika kizárólag erre szakosodott specialista, bátran ajánlom! “ Visszahozza az árát!”😊
Nagyon nagyon köszönöm
Preisz Szilvia
Kovács Alexandra: Én egy maximálisan szétszórt, soha semmit nem tudó, minden határidőt lekéső nőszemély vagyok. Innen kiindulva halmozottan hátrányos helyzetből indultam, arról nem is beszélve, hogy úgy általában fogalmam sincs, hogy épp mikor mi van ( Csed, gyed, gyes) …ááá…nem nekem való ez. Mindennek ellenére Móni olyat varázsolt, hogy még most sem hiszem el. Persze a hivatal nem adta könnyen magát, már már azt gondoltam, jól van, ennek lőttek, és láss csodát, minden úgy volt ahogy az elején felvázolta nekem. Móni egy precíz, tájékozott, szakmailag maximálisan felkészült ember, aki nem mellesleg még jó fej is. Én nagyon örülök, hogy rátaláltam, és maximálisan elégedett voltam vele.
Mellékeltem a GYES határozatot, ami minden várakozásunkat felülmúlta, nagyon szépen köszönjük, nem győzők érte eléggé hálásnak lenni, nagy bajtól óvtál meg minket, főleg úgy, hogy még rá is kellett engem beszélni a dologra, annyira fel adtam már minden reményt.

Hálámat mindenképpen kifejezem a jó híred keltésével. Már többen kértek az elérhetőséged és minden lehetséges jelöltnek ajánlom a Kismama TB-t

.Bozó Bernát

 “Nagyon örülünk, hogy igénybe vettük a KISMAMATB tanácsadás szolgáltatásait, rendkívül elégedettek vagyunk Mónika munkájával, aki szakértelmével hozzájárult, hogy a maximumot hozzuk ki az állami családtámogatási rendszerből, ezáltal a lehető legjobb indulást biztosítva kisbabánk életének.

Lelkiismeretes, megbízható és segítőkész, levezényelt minden bonyolult bürokráciai folyamatot hiba nélkül, úgy, hogy még személyesen sem találkoztunk soha, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki kisbabát vár!”

Köszönjük szépen még egyszer
Szakonyi Balázs
Már napok óta szeretnék írni Neked, mert a babázás közepette elfelejtettem megköszönni a munkádat. Nagyon hálás vagyok neked a profi tanácsadásért és közreműködésért, azért, hogy az itthon töltött időben kevesebbet kell a pénzügyeken törni a fejemet és többet tudok a kis Borókánkkal foglalkozni. Jó tudni, hogy van ilyen megbízható ember, aki tényleg azt adja (vagy többet), amit ígér. Nagyon jó, hogy rád lehet számítani! A barátaimnak is nyugodt szívvel ajánlom a kismamatb-t! 🙂
Köszönöm, Mónika!
Szalkai Zsófia
Én írok köszönetet anya helyett, mert neki mostanában semmi ideje nincs semmire 😊 Én ebből a magam 5 hónapjával nem sokat érzékelek, mert anya nagyon sokat foglalkozik velem, de hallottam, mikor mesélte valakinek telefonon, hogy Mónika néni miatt sikerült annyi plusz pénzhez jutni a CSED-GYED ideje alatt, hogy nem kell izgulnia semmi miatt, és így éppen a szobákat tervezgeti az új házunkban.
Kívánom, hogy még sok hozzám hasonló baba anyukájának könnyítse meg az életét Mónika néni! Köszönjük a segítséget:
Palkó baba és Anyukája”
Vancsa Barbara

“10 éves közalkalmazotti munkatapasztalattal sosem gondoltam volna, hogy olyan egyszerü ügyeben, mint a tgyás, gyed stb. felvétele – TB tanácsadó segítségét kell igénybe vennem. Azonban úgy alakult az életünk, hogy férjem munkavállalása miatt Ausztriába kellett költöznünk. Akkoriban az elsö gyermekemmel voltam otthon gyed-en és már terveztük a kistestvért is. Mivel elégedettek voltunk az otthoni életünkkel, nem adtunk fel mindent. Azt gondoltuk majd a második gyermekünk három éves korában eldönhetjük, hogy maradunk, vagy visszaköltözünk Magyarországra és folytatom a munkám. Sajnos második gyermekünk születése elött kiderült, hogy nem kaphatok több fizetés nélküli szabadságot, mivel Mo-n nem vagyok jogosult sem csed, sem gyed, sem gyes felvételére, – legalábbis a kormányhivatal tájákoztatása szerint. Ekkor fordultunk kétségbeesésünkben Mónikához, aki tapasztalatával, a törvények pontos ismeretével és leginkább kiváló tanácsaival a segítségünkre volt, mindvégig tartottuk vele a kapcsolatot a különbözö ellátások megigénylésénél, illetve lemondásánál. Különösen köszönjük a szülés elött adott gyors útmutatásait, aminek segítségével – a terveknek megfelelöen itthon – gond nélkül megszülethetett a kislányom, és nem kellett tovább folytatnom az idegörlö levelezéseket a betegbiztosítóval és a munkáltatómmal. Segítsége nélkül sokkal nehezebben boldogultunk volna. 😊


Héjja Norbert

Itt találkozhattál a nevemmel:

“Tgyás”?, “Gyed”?, “Gyed extra”? – Segítség az útvesztőben

A gyermektámogatás kanyargós labirintusában

Visszaszámlálás indul: Kismamák újra munkában

Halott kisbabája után 12 éven át vett fel családi pótlékot

Tb_szakerto_segithet_a_kismamaknak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 hozzászólás

 1. Kedves Monika,

  Örülök, hogy találtam olyan fórumot, ahol feltehetően kérdéseim, mindezt azután teszem, hogy jártam már ág OEP ügyfélszolgálatán.
  Külföldön éltem az elmúlt 6 évben, Közel-Keleten, , április végén hazatértem, júliusban teherbe estem, ezelőtt meg elkezdtem kialakítani saját vállalkozásom, egy szepsegszalont. Augusztus 28-tol tehát egyéni vállalkozó vagyok. Előtte pár nappal jártam az OEP ugyfelszolgatán és elmondtam, hol dolgoztam, egyebek, illetve mire számíthatok. Azt mondta az ügyintéző hölgy, hogy majd ki kell töltenem az E104-es nyomtatványt és meg lesz a 365 nap, illetve minél előbb jelentsen be magam itthon vallakozonent( ha ez a szándékom) és így az alapján ki tudja számolni a gyedet, stb.
  Múlt héten bementem újra, kérni ilyen nyomtatványt és nagyon elutasító volt a hölgy, mondván csak és kizárólag gyesre vagyok jogosult.

  Szeretném a szakértelmet kérni ez ügyben.
  Hozzáteszem a NAV elfogadta a külföldi munkahelyem általi teljes korú biztosítást, így mikor hazatelepultem, a tb hozzájárulást simán folytathattam.

  Köszönettel,

  Tóth Eszter

  • Kedves Eszter !

   Harmadik állambeli biztosítást nem fogadnak el a csed, gyed jogosultság vizsgálatánál. Ahhoz, hogy a jogosultság rendben legyen a szülést megelőző két éven belül legalább 365 naptári napig, illetve a szülés napján biztosítottnak kell lenni. Ez a feltétel sajnos szülésig nem lesz meg. Érdemes esetleg azt megnézni, hogy apuka tud-e gyed-et igényelni.

 2. Kedves Mónika!
  Jelenleg gyed-en vagyok gyermekemmel, de most szűnt meg a munkahelyem, ha szeretnénk még egy babát lenne-e valami lehetőség, hogy utána is kapjak csed-et illetve gyed-et?
  Köszönettel: Andi

  • Kedves Andi !

   Jelenlegi helyzetben csak gyes-re jogosult, de a lehetősége adott, hogy a jogosultságot rendezze.

   Üdvözlettel:

   Mónika

 3. Kedves Mónika!
  Kislányunk 18 hónapos. Elvileg 3 éves koráig itthon maradunk, aztán 1 évre vissza szeretnék menni dolgozni, hogy egy picit összeszedjük magunkat anyagilag. Ez volt a terv. Most azonban egyre jobban hajlok a kis korkülönbségre. Ezzel csak annyi a “bajom”, hogy így (gondolom?!) rettentő kevés pénzt kapnék?! Gondolom, a következő tgyás-gyed a jelenlegi gyed-emből kerülne kiszámításra? Vagy hogyan működik ez? Bíróságon dolgoztam, bruttóm 170.000,- volt, most gyed-en vagyok, és a nettóm kb. 88.000,-. Vagy a második/harmadik baba esetén is az “alap” fizetésemet nézik, amit azelőtt kaptam, mielőtt szülni mentem? Remélem, érthetőn mekegem el:-)
  A másik kérdésem ehhez kapcsolódik: jó sok kategóriát ugrottam volna már, ha nem megyek szülni. Így persze nem ugrottam. Kategóriát csak akkor ugorhatok, ha visszamegyek dolgozni, ugye? Akkor innentől kezdve “muszáj” lenne visszamennem legalább egy kis időre, ugye?
  Nagyon hálás vagyok előre is a segítségért! Üdv.: Kata

  • Kedves Kata !

   Nem kapna kevesebbet. A téma részletesség és időigénye miatt tanácsadás keretein belül tudok tájékoztatást adni.

   Üdvözlettel:

   Mónika

 4. Kedves Mónika!

  3 hónapos kismama vagyok és a héten felmerült annak a lehetősége, hogy megszűnik a munkahelyem, azaz maga a cég akivel jogviszonyban állok.
  Kérdésem, hogy ez esetben kapok-e tgyást illetve gyedet?
  Van e még passzív tgyás, gyed?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel,
  Réka

  • Kedves Réka !

   Amennyiben a csed (tgyás) igénylés előtt szűnik meg a munkaviszony, akkor nem.

   Üdvözlettel:

   Mónika

 5. Kedves Mónika!
  Tanácstalan vagyok, hogy mennyi ideig lehetek második fiammal GYED-en.
  2003-2009. június 30-ig egyetemre jártam.
  Doglozom egy cégnél 2009. 08. 05-től. Első gyerekünkkel:
  Tgyás 2010.04.30-2010.10.14-ig
  Gyed 2010.10.15-2011.08.05-ig
  Gyes 2011.08.06-2012.01.05-ig
  Munkába álltam 2012. 01.06-án.
  Fiam született 2013. 07. 09-én, most tgyás-on vagyok 2013. dec. 23-ig.
  Két éves koráig kapom-e a gyedet?
  Köszönettel, Réka

  • Kedves Réka !

   A megadott adatok alapján két éves korig jogosult gyed-re. Legrosszabb esetben két éves kor előtt két – három héttel korábban jár le a gyed jogosultság.

   Üdvözlettel:

   Mónika

Your email address will not be published.

egy × 5 =

Post comment