Táppénz folyósítás alatt gyed igénylés visszautasítása

Kérdés: A párom szerette volna igényelni a gyed-et, de visszautasították arra való hivatkozással, hogy táppénz folyósítás alatt nem jár gyed. Én részmunkaidős munkaviszonyban dolgozom, és azért szerettük volna, hogy a párom igényelje a gyed-et, mert magasabb a jövedelme, mint Nekem. A babával Én lettem volna otthon, a férjem dolgozott volna  a gyed folyósítás alatt.  Valóban nem jár táppénz folyósítás alatt a gyed?

 

Ez egy érdekes tb jogi helyzet, mert nem arról van szó, hogy nem áll fenn a gyed jogosultság, hanem arról, hogy a táppénz folyósítás fennállása miatt utasították vissza a gyed igénylést.  Alapvetően a táppénz folyósítás nem zárja ki a gyed jogosultságot, illetve a gyed folyósítást. Ebben az esetben az időzítéssel van probléma.  Mert ha a gyed igénylés kezdő időpontja megelőzte volna a táppénz indulás kezdő időpontját, akkor nem utasították volna vissza a gyed igénylést.

Miért?

Mert, ha gyed folyósítás melletti munkavégzés van, és úgy indui a keresőképtelenség, akkor gyed melletti munkavégzésről beszélünk, és jár a gyed.  Nagy eséllyel az elutasításban az alábbi jogszabályra hivatkoztak:

39. § Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, illetve gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint – az e törvényben foglalt kivételekkel – csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Megoldás lehet egy későbbi gyed igénylés, amikor már nem áll fenn a táppénz folyósítás. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy ha apa igényli a gyed-et, és anya ellátás folyósítás nélkül van fizetésnélküli szabadságon, akkor anya esetén szünetel a biztosítás. Ez azért probléma, mert ha lesz esetleg még pocaklakó, akkor a csed, gyed jogosultságot az adott szülést megelőző két éven belül fogják vizsgálni, és ha a szülést megelőző két éven belül nem lesz legalább 365 naptári nap biztosításban töltött idő az anyánál, akkor csak a bruttó 28 500 Ft-os alanyi jogon járó gyes-re lesz jogosult.