Szja adózó egyéni vállalkozóként biztosítási jogviszony fennállása, járulék fizetési kötelezettség alakulása

Egyéni vállalkozóként biztosított vagy attól a naptól, hogy megképezték az adószámodat, egészen addig a napig, amíg nem szünteted meg az egyéni vállalkozást. Az egyéni vállalkozó biztosítása független attól, hogy az egyéni vállalkozásban történik-e tényleges munkavégzés, illetve mennyi a havi bevétel összege, illetve van-e egyáltalán bevétel.

 

Arra viszont figyelned kell, hogy ha szünetelteted az egyéni vállalkozást, akkor szünetel a biztosítási jogviszonyod is.

 

Amennyiben a szüneteltetés mögött  gyed, gyes, gyet folyósítás történik,  akkor kizárólag az orvosi ellátásra áll fenn a jogosultságod az ellátások folyósítása miatt, de nem vagy biztosított. Ez azért veszélyes, mert egy esetleges tesó esetén nagy eséllyel csak a bruttó 28 500 Ft-os alanyi jogon járó gyes-re lennél jogosult. Ennek oka, hogy a csed, gyed jogosultságot mindig az adott szülést megelőző két éven belül vizsgálják.

 

Amennyiben a csed folyósítás alatt szünetelteted le az egyéni vállalkozást, akkor nem leszel a most született baba jogán  jogosult gyed-re.

 

Főfoglalkozású Szja adózó egyéni vállalkozóként, az egyéni vállalkozás indulása napjától, a kötelező járulék  alapján mindenképpen meg kell fizetni a járulékokat. A kötelező járulék  fizetési kötelezettség független a bevétel összegétől.

 

Főfoglalkozású egyéni vállalkozóként nem kell megfizetni a kötelező járulék alapján a járulékokat abban az esetben, ha valamilyen ellátás folyósítása, igénybevétele miatt nem dolgozol az egyéni vállalkozásban.

 

Mikor vagy főfoglalkozású:

 

 1. Amennyiben kizárólag szja adózó  egyéni vállalkozó vagy
 2. Amennyiben az szja adózó egyéni vállalkozás mellett tagi jogviszonyban állsz, és az egyéni vállalkozásban választottad a kötelező járulék alapján történő járulék fizetést
 3. Amennyiben az egyéni vállalkozás mellett részmunkaidős munkaviszonyban állsz
 4. Amennyiben az egyéni vállalkozással egyidejűleg fennálló 36/40 órás munkaviszonyban fizetésnélküli szabadságon vagy
 5. Amennyiben az egyéni vállalkozás mellett megbízási jogviszonyban állsz
 6. Amennyiben az egyéni vállalkozás mellett katás Bt-ben kültagként katás adózó társas vállalkozó vagy

 

A biztosítási jogviszonyod fennáll az egyéni vállalkozásban, de nem vagy járulék fizetésre kötelezett az alábbi ellátások folyósítása alatt:

 

 • táppénz (nem lehet táppénz alatt dolgozni)
 • csed (nem lehet csed folyósítás alatt biztosítási jogviszonyban dolgozni)
 • gyed (munkavégzés esetén sem)
 • gyes (munkavégzés esetén meg kell fizetni a kötelező járulék alapján a járulékokat)
 • gyet (munkavégzés esetén sem)

 

Szja adózó egyéni vállalkozóként az elszámolt jövedelem lesz a táppénz, csed, gyed alapja. De ha az elszámolt jövedelem kisebb, mint a társadalombiztosítási járulék alap, akkor  a társadalombiztosítási járulék alap lesz a táppénz, csed, gyed alapja.

 

A társadalombiztosítási járulék alap, ha a tevékenység középfokú végzettséghez, szakképzettséghez kötődik a garantált minimálbér.

Kötelező járulék alap 2022

A társadalombiztosítási járulék alapot az 58-as bevallásban tudod megnézni.

 

 

 

 

Amennyiben az elszámolt jövedelmed magasabb, mint a társadalombiztosítási járulék alap, akkor is a társadalombiztosítási járulék alappal számolj. Ugyanis, ha az elszámolt jövedelem magasabb, mint a társadalombiztosítási járulék alap, akkor a társadalombiztosítási járulék alapja az elszámolt jövedelem lesz !

 

A táppénz, csed, gyed alapját az adott ellátás (táppénz, csed, gyed) számítási időszakában lévő jövedelemből/társadalombiztosítási járulék alapból fogják megállapítani. A számítási időszakról később olvashatsz.

 

A tapasztalat az, hogy a garantált minimálbér alapján történik a járulék fizetési kötelezettség, illetve jövedelem elszámolás, így a 2022-ben hatályos garantált minimálbér (260 000 Ft) alapján adtam meg a várható csed, gyed összeget. De, ha a számítási időszakban vegyesen lesz 2021. évi, illetve 2022. évi időszak, akkor a táppénz, csed, gyed összegét, a számítási időszakban (2021-2022) található átlag jövedelemből / járulékalapból fogják megállapítani. Az irányadó időszakról, és a számítási időszakról később olvashatsz.

 

Az alábbi táblázatban azt látod, hogy ha a társadalombiztosítási járulék alap lesz a csed, gyed alapja, vagy a garantált minimálbért számolod el jövedelemként, akkor mennyi a várható bruttó/nettó csed összege a babázás időszaka alatt.