Megbízási jogviszonyban biztosítási jogviszony fennállása, járulék fizetési kötelezettség alakulása

A megbízási jogviszony az  ún. feltételes biztosítási jogviszony.

 

Az általános szabályok alapján a megbízási jogviszonyban  a költségekkel csökkentett jövedelem lesz az adóelőleg alapja. Az adóelőleg alapot képező jövedelem alapján fogják a biztosítási jogviszonyt elbírálni. Figyelni kell arra, hogy milyen költségnyilatkozatot teszel. Mivel a költséggel csökkentett jövedelem lesz az a rész, amiből a biztosítási jogviszony elbírálásra kerül.

 

A megbízási jogviszonyban, amennyiben a kifizetett jövedelem adóelőleg alapja havi szinten eléri a minimál bér 30 %-át biztosítottnak minősülsz. 2021-ben, akkor voltál biztosított, ha a megbízási díj adóelőleg alapja havi szinten  elérte, vagy meghaladta az 50 220 Ft-ot. 2022-ben, akkor leszel biztosított, ha a megbízási díj adóelőleg alapja eléri, vagy meghaladja havi szinten a 60 000 Ft-ot.

 

Amennyiben nem egész hónapban állt fenn a megbízási jogviszony, akkor a minimálbér 30 %-ának harmincad része alapján, állapították meg a biztosítási jogviszonyt.

 

Pl. ha a megbízási jogviszony 20 naptári napig állt fenn, és a kifizetett megbízási díj adóelőleg alapja 84 000 Ft volt, akkor a következő módon állapítják meg, hogy biztosított voltál-e vagy sem.

 

84 000 Ft / 20 = 4 200 Ft

(200 000 Ft*30 %)/30 =  2 000 Ft

 

Mivel a megbízási díj adóelőleg alapjának egy naptári napi összege magasabb, mint a minimálbér 30 %-ának egy naptári napi összege, így létrejött a biztosítási jogviszony.

 

Pl. a megbízási jogviszony 20 naptári napig áll fenn, és a kifizetett díjazás adóelőleg alapja 29 000 Ft.

29 000 Ft/20 = 1 450 Ft

 

Mivel a megbízási díj adóelőleg alapjának egy naptári napi összege nem éri el a minimálbér 30 %-ának egy naptári napi összegét, így nem jön létre a biztosítási jogviszony.

 

Probléma a megbízási díjak kifizetésével és ennek következtében a biztosítási idők létrejöttével merül fel, valamint a táppénz, csed, gyed összegével szokott lenni, illetve azzal, ha a megbízási jogviszony határozott időre szól.

 

Megbízási jogviszony esetén különösen fontos, hogy a biztosítási jogviszony alakulása rendben legyen, mert ellenkező esetben ugorhat akár a csed, gyed jogosultság is, illetve jelentős csed, gyed alap veszteség következik be a nem megfelelő biztosítás lejelentése vagy annak hiánya, illetve a megbízási díj nem megfelelő időben történő kifizetése miatt.

 

A biztosítás alapján járó csed-et, gyed-et csak abban az esetben állapítják meg, ha rendelkezel a jogosultsági feltételekkel.

 

  • Végig megbízási jogviszonyban dolgoztál, ahol a kifizetett megbízási díj adóelőleg alapja elérte a minimálbér 30 %-át. A megbízási jogviszonyban végig fennállt a biztosítási jogviszonyod.

 

 

 

  • Végig megbízási jogviszonyban dolgoztál, ahol a kifizetett megbízási díj adóelőleg alapja nem minden hónapban érte el a minimálbér 30 %-át. A megbízási jogviszonyban csak azokban a hónapokban voltál biztosított, amikor a megbízási díj adóelőleg alapja elérte a minimálbér 30 %-át.

 

 

 

  • A megbízási jogviszony előtt más biztosítási jogviszonyokban voltál biztosított a szülés várható idejét megelőző két éven belül. A szülés időpontját megelőző két éven belül minden megszűnt biztosítási jogviszonyt figyelembe vesznek, amikor a csed, gyed jogosultsági feltételeket vizsgálják. Ez azt jelenti, hogy nem a csed, gyed igénylés napján fennálló biztosítási jogviszonyban kell meglenni a csed, gyed jogosultsághoz szükséges biztosítási időnek.