Megbízási jogviszonyban a csed alapjának meghatározása

Amennyiben a csed irányadó időszakán belül táppénz folyósítás történik, akkor a csed összegét a táppénz indulást megelőző naptól visszafele talált jövedelemből fogják megállapítani, a bérezett napok függvényében. Megbízási jogviszony esetén, amikor a kismama már nem tud dolgozni, vagy nem tud annyit dolgozni a  gyakorlat az, hogy megszüntetik a megbízási jogviszonyt, vagy lényegesen kevesebb munkavégzéssel tartják fenn a csed igénylésig.

 

Példa: Novemberben megtudod, hogy jön a baba, a szülés várható ideje 2022. augusztus  07.  A várandósság miatt 2022. januártól kevesebbet tudsz dolgozni, ezért a megbízási díjad jelentősen csökken a korábbi megbízási díj összegéhez képest.  Azt az információt kaptad, hogy a táppénz ront a csed, gyed összegén, ezért a csed igénylés napjáig dolgozol. A csed augusztus 1-től indul.

 

 

 

 

Augusztusi csed igénylés esetén a csed alapját  május 31-től az utolsó 180 naptári napi jövedelemből állapítják meg.

 

 

 

Mivel az utolsó 180 naptári napban egy havi magas megbízási díj és 5 havi alacsony megbízási díj összege található, így a csed alapja  237 769 ft lesz, amiből a nettó csed családi adókedvezmény nélkül  202 104 Ft lesz.

Mivel a csed július 16 -a után indult, így a gyed 2023-ban fog indulni és a gyed alapját kizárólag a 2022-ben található jövedelemből fogják megállapítani.

 

 

 

Mivel a szülés évében volt legalább 180 naptári napi jövedelem, így a gyed alapja 136 667 Ft lesz, amiből a bruttó gyed összege 95 667 Ft lesz.

 

 

Abban az esetben, ha  decembertől táppénzre mentél volna, hisz azért dolgoztál lényegesen kevesebbet, mert a várandósságod miatt nem tudtad a munkádat teljes mértékben ellátni, akkor a csed alapját a táppénz indulást megelőző naptól számított 180 naptári napi jövedelemből állapították volna meg.

 

 

Ebben az esetben a csed alapját a táppénz indulást megelőző utolsó 180 naptári napi jövedelemből állapítják meg, ami alapján a csed alap 611 667 Ft lett volna, függetlenül attól, hogy a csed-et a szülés napjától, vagy korábban igényled.

 

Ha a gyed-et a szülés évét követő évben igényled, mert a csed-et a szülés napjától kérted, akkor az évváltás miatt a gyed irányadó időszakán belül nem lesz legalább 30 naptári napi jövedelmed. 30 naptári napi jövedelem alatt a gyed alapja a szerződés szerinti bér, maximum a gyed folyósítás alatt hatályos minimálbér kétszerese lehet. Amennyiben a szerződés szerinti díjad  kisebb, mint a tényleges jövedelmed, mert pl. teljesítmény alapján kaptad a megbízási díjat, akkor a gyed alapja a kisebb, szerződés szerinti bér lesz.

 

Ha viszont a csed-et nem a szülés napjától, hanem a szülés várható idejét megelőző -28 naptári naptól igényled, akkor a gyed is a szülés évében indul, így a gyed alapja meg fog egyezni a magas csed alappal.

 

Fentiek alapján nemcsak az számít, hogy mikor indul a keresőképtelenség (táppénz), hanem az is, hogy mikortól igényled a csed-et (szülés napja, vagy a szülés várható időpontját megelőző – 28 naptári napon belül.

 

Nézd végig, hogy a csed, gyed irányadó időszakán belül hogy alakultak a megbízási díjak összegei, és várhatóan mennyi megbízási díjjal fogsz tudni dolgozni a táppénz/csed igénylés napjáig. Azt is gondold végig, hogy a csed-et a szülés napjával, vagy a szülés várható időpontját megelőző – 28 naptári napon belül érdemes igényelni.

 

Amennyiben a csed július 15-e után indul, akkor a gyed a szülés évét követően fog indulni, mivel a csed folyósítás utolsó napja a szülést követő évben jár le, és a gyed-et legkorábban a csed folyósítás lejártát követő naptól lehet igényelni.