Katás egyéni vállalkozóként annak ellenére, hogy 75 000 Ft-os katát fizetett,108 000 Ft alapján lett megállapítva a csed

Kérdés: 2018. szeptembertől vagyok katás egyéni vállalkozó, 75 000 Ft-os katát fizetek 2020. márciustól. A kislányom 2022. január 28-án született. A problémám az, hogy hiába fizettem az emelt katát, mégsem az alapján állapították meg a csed összegét.

 

2022. szeptember 1-től megszűnt az emelt kata fizetés lehetősége. Ennek ellenére még mindig aktuális a probléma, hiszen az emelt kata fizetés időszaka még beleeshet a táppénz, csed, gyed számítási időszakába.

 

A továbbiakban arról olvashatsz, hogy nagy eséllyel (lehetnek más okok is) miért nem vették figyelembe az emelt kata összegét a csed összegének megállapításánál.

 

A megadott adatok alapján a csed összegét, feltételezve, hogy a csed-et a szülés napjától igényelted 2021. október 31-től az utolsó 180 naptári napi jövedelemből kellett volna megállapítani.

 

 

Amennyiben a csed-et nem a megadott összeg alapján állapították meg, akkor valószínűleg a könyvelő nem jelölte az emelt kata fizetését a csed igénybejelentő beküldésekor, ami egyébként elég gyakori eset.

 

Az egészségbiztosítási osztály a beküldött igénybejelentőkből és a NAV által továbbított bevallásokból dolgozik. Mivel katás egyéni vállalkozóként nincs havi bevallási kötelezettség, ezért a csed igényelbírálásakor kizárólag a beküldött igénybejelentő adatai alapján bírálják el a csed összegét.