Irányított jövedelem elszámolás a csed-gyed számítási időszakában

A számítások alapja az, amikor megtudod, hogy babát vársz, így ismert lesz a szülés/csed igénylés várható időpontja.

 

 

Szja adózó egyéni vállalkozóként lehetőséged van annyi jövedelmet elszámolni, amennyit a bevételed megenged. Természetesen a magasabb jövedelemnek magasabb a bevétel szükséglete is. Amire figyelned kell, hogy a magasabb jövedelem elszámolás a számítási időszakra essen. A számítási időszak minden esetben az irányadó időszakon belül van.

 

A bérezett napokat maximum az irányadó időszak kezdő napjáig veszik figyelembe. Nézd meg, hogy a jelenlegi egyéni vállalkozásod mikor indult, illetve szünetelt-e 2021. január 1-jét követően.  A csed, gyed összegének optmalizálásához az első feladat a csed, illetve gyed irányadó időszakának meghatározása. Mivel első lépésben a csed alapját optimalizáljuk, ezért a csed irányadó időszak meghatározásával kezdjük.

 

Az irányadó időszak kezdő napja lehet, ha a csed 2022-ben indul

 

 1. 2021. január 1-je, ha az egyéni vállalkozásod 2021. január 1-je előtt indult, és nem szünetelt 2021. január 1-je után.
 2. Az egyéni vállalkozásod kezdő napja, ha az egyéni vállalkokzásod 2021. január 1-je után indult, és nem szünetelt az indulás után.
 3. A szüneteltetés utolsó napjját követő nap, ha az egyéni vállalkozásod 2021. január 1-jét követően több, mint 30 naptári napig szünetelt.

 

Az irányadó időszak kezdő napja lehet, ha a csed 2023-ban indul

 

 1. 2022. január 1-je, ha az egyéni vállalkozásod 2022. január 1-je előtt indult, és nem szünetelt 2022. január 1-je után.
 2. Az egyéni vállalkozásod kezdő napja, ha az egyéni vállalkokzásod 2022. január 1-je után indult, és nem szünetelt az indulás után.
 3. A szüneteltetés utolsó napjját követő nap, ha az egyéni vállalkozásod 2022. január 1-jét követően több, mint 30 naptári napig szünetelt.

 

A  csed irányadó időszak záró napja a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja lesz.

 

Az irányadó időszakon belül a bérezett napok száma fogja meghatározni, hogy ténylegesen milyen jövedelemből fogják meghatározni az adott ellátás (táppénz, csed, gyed) összegét.

 

Mivel első lépésben a csed összegét optimalizáljuk, ezért nézzük meg hogyan tudod meghatározni, hogy rád milyen számítási szabály fog vonatkozni.

 

A számításokat a  csed irányadó időszak záró napjának  meghatározásával kezdjük. Miért? Mert a csed összegét kizárólag a csed irányadó időszak záró napjáig realizált jövedelemből fogják megállapítani. A csed irányadó időszak záró napjától visszafele kezdik keresni a bérezett napokat.

 

A csed irányadó időszak záró napja a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja lesz. Mindegy, hogy a csed az adott hónap elején, közepén, vagy az utolsó napján indul, az a lényeg, hogy milyen hónapban indul a csed. A csed indulásának hónapjához képest kell meghatározni a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napját, azaz a csed irányadó időszak záró napját.

 

A csed irányadó időszakát a csed igénylés napjával tudod befolyásolni. Lehetőséged van arra, hogy a csed-et a szülés napjától, vagy a szülés várható időpontját megelőző 28 naptári napon belüli bármely időponttól kérheted. Az irányadó időszak záró napját befolyásolja, hogy a szülés hónapjában, vagy a szülés hónapját megelőző hónaptól igényled a csed-et.

 

Határozd meg a várható csed indulásod alapján a csed irányadó időszakát:

 

A szülés várható időpontjából indulj ki. Mivel nem lehet tudni, hogy mikor lesz a szülés tényleges időpontja, Én a szülés várható idejét megelőző 28 naptári naphoz képest határozom meg a csed irányadó időszakát, és ehhez képest határozom meg a számítási időszakot, és ebben az időszakban optimalizálom a csed összegét.  Ennek az az oka, hogy ha a kiírt időpontban születik a baba, te választhatsz, hogy a szülés napjától, vagy korábban, a szülés várható időpontját megelőző 28 naptári napon belül igényled a csed-et. Viszont, ha a kicsi a szülés várható időpontját megelőző hónapban születik, akkor a csed irányadó és számítási időszakát a szülés napjához képest fogják meghatározni. Ebben az esetben, ha a szülés napjához optimalizáltad a csed összegét, akkor lehet, hogy emiatt veszteséged lesz, mert a korábbi szülés miatt változik a csed irányadó és számítási időszaka.

 

Tehát határozd meg a szülés várható időpontjához képest a legkorábbi csed indulás időpontját, ami a szülés várható időpontját megelőző – 28. naptári nap.

 

Pl. a szülés várható időpontja július 24, akkor a csed igénylés legkorábbi időpontja június 26. A példa alapján június 26-i csed igényléshez képest kell meghatározni a csed irányadó és számítási időszakát

 

A fenti táblázat segít abban, hogy meghatározd a csed irányadó időszak záró napját. A bal oldali oszlopban válaszd ki a csed indulás várható időpontját. A mellette lévő sorban megkapod, hogy ebben az esetben mikor zárul a csed irányadó időszak záró napja (azaz a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja).

 

A fenti táblázatban a csed júniusban  indult, így a csed irányadó időszaka tárgy év március  31-én zárult. Ez azt jelenti, hogy a csed összege szempontjából nem fogják figyelembe venni a március  31 -után elszámolt jövedelmet.

 

Miután meghatároztad, hogy mi a csed irányadó időszak záró dátuma, most meg kell nézni, hogy a csed irányadó időszak záró dátumától visszafele  hány naptári napi jövedelemmel rendelkezel.

 

A csed irányadó időszakán belül lehet:

 

 • Kötelező járulék alap, vagy ténylegesen elszámolt jövedelem
 • Táppénz
 • Korábban született gyermek jogán folyósított csed (ha kicsi a kor különbség), gyed, gyes folyósítás

 

 

Több, mint 180 naptári napi jövedelem van a csed irányadó időszakán belül

 

 

példabeli egyéni vállalkozásban a szülés várható időpontja 2022. július 17.  Az  egyéni vállalkozás 2019. december 1-től indult.  A csed induljon 2022.  június 27-én.  Tudod lehetőség van arra, hogy a szülés várható idejét megelőző 28 naptári napon belül induljon a csed. Munkavégzés csed igénylésig van, nincs táppénz.

 

 

 

Mivel a csed júniusban indul, így a csed összegét a csed indulást megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele fogják meghatározni attól függően, hogy hány naptári napi jövedelmet találnak. Ha megnézed ebben a példában több, mint 180 naptári nap jövedelem/kötelező járulék alap van a csed igénylést megelőző harmdadik hónap utolsó napjától visszafele. Ezért az I. számú számítási szabály fog vonatkozni rá, azaz a csed összegét a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele talált 180 naptári napi jövedelemből/kötelező járulék alapból fogják megállapítani. Amennyiben a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja előtt táppénzre mész, akkor a csed összegét a táppénz indulást megelőző naptól visszafele talált 180 naptári napi jövedelemből/kötelező járulék alapból fogják meghatározni.

 

 

 

Az utolsó 180 naptári napi jövedelem/kötelező járulék  alap lesz a csed alapja, ezért ebben a példában a csed összegét 2022.  március 31-től visszafele 2021. október 3-ig lévő jövedelemből/kötelező járulék alapból fogják megállapítani.  Mivel kizárólag az utolsó 180 naptári napot kell figyelembe venni, így az októberi jövedelmet arányosítani kellett, hiszen a 180 naptári naphoz nincs szükség a teljes októberi  jövedelemre/ kötelező járulék alapra, csak a  29 naptári napra jutó arányos jövedelemet veszik figyelembe.

 

Amennyiben Neked a várható csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele több, mint 180 naptári napi jövedelmed/kötelező járulék alapod van, akkor kizárólag a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 naptári napi jövedelem  lesz a csed alapja. Ahhoz, hogy a csed alapod a megcélzott jövedelem legyen a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele található 180 naptári nap átlagjövedelmét kell optimalizálni. Amennyiben a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja előtt  táppénzre mész, akkor a táppénz indulást megelőző naptól visszafele számított utolsó 180 naptári nap átlagjövedelmét kell optimalizálni.

 

 

A csed irányadó időszakán belül nincs 180 naptári napi jövedelem, de van legalább 120-179 naptári napi jövedelem

 

 

példabeli egyéni vállalkozásban a szülés várható időpontja 2022. július 17.  Az egyéni vállalkozás 2021. november 1-től indult. A csed induljon 2022.  június 27-én .  Tudod lehetőség van arra, hogy a szülés várható idejét megelőző 28 naptári napon belül induljon a csed.Táppénz indul április 1-től.

 

 

Mivel a csed júniusban indul, így a csed összegét a csed indulást megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele fogják meghatározni attól függően, hogy hány naptári napi jövedelmet találnak. Ha megnézed ebben az ábrában nincs 180 naptári napi jövedelem/kötelező járulék alap, de van 120-179 naptári napi jövedelem/kötelező járulék alap. Az irányadó időszakon belül 151 naptári napi jövedelem/kötelező járulék alap van. A 151 naptári nap a 120-179. naptári nap között van, ezért bejön a II. számú számítási szabály, ami alapján a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele az utolsó 120 naptári napi jövedelem lesz a csed alapja.

 

 

Az irányadó időszakon belül nincs 180 naptári napi jövedelem, de van 120-179 naptári napi jövedelem. November 2-től március 31 -ig  151 naptári nap jövedelem van. Ebben az esetben a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele talált 120 naptári napi jövedelem lesz a csed alapja, ami 2021. december 2-től 2022. március 31 -ig tart.

 

Abban az esetben is lehet 120-179 naptári napi jövedelmed a csed irányadó időszakán belül, ha a csed irányadó időszakán belül csed-gyed-gyes-en voltál a korábban született gyermekkel, vagy szünetelt az egyéni vállalkozásod a csed  igénylést megelőző év január 1-je után.

 

Az egyéni vállalkozás 2019. december 1-től indult, de azért nincs 180 naptári napi jövedelem a csed irányadó időszakán belül, mert gyed-gyes folyósítás miatt nem volt munkavégzés az egyéni vállalkozásban.

 

 

Az  egyéni vállalkozásod a csed igénylést megelőző év január 1-jét követően szünetelt június 1-től október 31 -ig.  Ha megszakad a folyamatos biztosítási idő, akkor a megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe. Akkor szakad meg a folyamatos biztosításban töltött idő, ha több, mint 30 naptári nap szünet van a biztosítási jogviszonyban.

 

.

 

Amennyiben Neked jelenleg a várható csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele 120-179 naptári napi jövedelmed/kötelező járulék  alapod van, akkor szintén a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napját megelőző 180 naptári nap átlagjövedelmét kell optimalizálni. Ha a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja előtt táppénzre mész, akkor a táppénz indulást megelőző naptól számított utolsó 180 naptári napot kell optimalizálni. Ha a csed irányadó időszak kezdő napjáig a táppénz indulás előtt nem lesz 180 naptári napi jövedelem, akkor a táppénz indulás előtti utolsó 120 naptári napi jövedelem átlagát kell optimalizálni.

 

 

A csed irányadó időszakán belül 30-119 naptári napi jövedelem van

 

 

A példabeli egyéni vállalkozás 2021. november 2-től indult. 2021-ben  az elszámolt jövedelem 250 000 Ft volt. 2022. január 1-től az elszámolt jövedelem bruttó  500 000 Ft-ra emelkedett.  A csed  2022. márciusban indult.

 

Ez alapján a csed irányadó időszak kezdő napja 2021. november 2-től indul, és a csed irányadó időszak záró napja a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja lesz, ami 2021. december 31.

 

Az irányadó időszakon belül nincs 180 naptári napi jövedelem, nincs 120-179 naptári napi jövedelem. November 2-től december 31 -ig  60  naptári nap jövedelem van. Ebben az esetben a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele talált 60 naptári napi jövedelem lesz a csed alapja, ami 2021.november 2-től 2021. december  31 -ig tart.

 

 

 

 

A csed számítási időszakában kizárólag az alacsony 250 000 Ft-os bér található,  így a csed alapja 245 834 Ft lesz, ami nem éri el a januártól elszámolt 500 000 Ft-os  bért, sőt kizárólag a korábbi  250 000 Ft-os  bér alapján van megállapítva.

 

Abban az esetben is lehet 30 – 119 naptári napi jövedelmed a csed irányadó időszakán belül, ha a csed irányadó időszakán belül csed-gyed-gyes-en voltál a korábban született gyermekkel.

 

Az egyéni vállalkozás 2019. december 1-től indult, de azért van 105 naptári napi jövedelem a csed irányadó időszakán belül, mert gyed-gyes folyósítás miatt nem volt munkavégzés az egyéni vállalkozásban.

 

 

Vagy szünetelt az egyéni vállalkozásod a csed igénylést megelőző év január 1-jét követően.  Ha megszakad a folyamatos biztosítási idő, akkor a megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe. Akkor szakad meg a folyamatos biztosításban töltött idő, ha több, mint 30 naptári nap szünet van a biztosítási jogviszonyban.

 

 

Amennyiben Neked a várható csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele 30-119 naptári napi jövedelmed/kötelező járulék alapod van, akkor van esélyed arra, hogy a csed indulást megelőző harmadik hónap utolsó napjától számított 120 naptári napot kell optimalizálni ahhoz, hogy a csed alapja a megcélzott jövedelem legyen.  Természetesen minél kevesebb naptári nap jövedelem van a csed irányadó időszakán belül, annál nagyobb az esélye annak, hogy elég az utolsó 120 naptári napot optimalizálni. Kiemelkedően figyelni kell arra, hogy ahhoz, hogy a csed irányadó időszakán belül az utolsó 120 naptári napi jövedelem legyen a csed alapja, az optimalizálás után sem érheti el a bérezett napok száma (elszámolt jövedelem) a 180 naptári napot. Mert ha a csed irányadó időszakán belül az optimalizálás után eléri a 180 naptári napot a bérezett napok száma, akkor kötelezően az utolsó 180 naptári napi jövedelem lesz a csed alapja.

 

 

 

A fenti táblázat segít meghatározni, hogy milyen időpont alapján kell meghatároznod, hogy hány naptári napi jövedelemmel rendelkezel a csed irányadó időszakán belül. A bal oldali oszlopban válaszd ki a várható csed indulás időpontját, és a mellette lévő sorban látni fogod, hogy milyen dátumtól visszafele kell meghatároznod, hogy hány naptári napi jövedelemmel rendelkezel az irányadó időszakon belül.

 

A csed irányadó- és számítási időszakának meghatározását követően meg kell határozni a gyed irányadó- és számítási időszakát.

 

Általános esetben a gyed a csed folyósítás utolsó napját követő naptól indul. A csed-et 168 naptári napig folyósítják, így úgy tudod meghatározni a várható gyed igénylés hónapját, hogy a csed indulás időpontjához (ha pl. tudod, hogy mikor igényled, mert a szülés várható időpontját megelőző meghatározott naptól fog indulni a csed) hozzáadsz 168. naptári napot, vagy megnézed, hogy a szülés várható időpontja alapján mikor lesz meg a kb. 5,5 hónapos időszak (a 168 naptári nap az kb. 5,5 hónap).

 

De arra is van lehetőséged, hogy a gyed-et később igényeld, mint a csed folyósítás utolsó napját követő nap.  A gyed irányadó időszakát a gyed igénylés időpontja fogja meghatározni.

 

A gyed összegének megállapításához először meghatározzák a gyed irányadó időszakát. A gyed irányadó időszaknak van kezdő napja, és záró napja. Azért van jelentősége a gyed irányadó időszak meghatározásának, mert a gyed összegét kizárólag az irányadó időszakon belül talált jövedelemből fogják megállapítani. Amely jövedelem az irányadó időszakon kívül van, azt nem veszik figyelembe a gyed összegének meghatározásakor.

 

2022-ben induló gyed esetén:

 

Gyed  irányadó időszak kezdő napja:

 

 • Amennyiben a jelenleg fennálló  egyéni vállalkozásod  fennállt 2021. január 1-je előtt, és nem szünetelt 2021. január 1-je után,  akkor a gyed irányadó időszak kezdő napja 2021. január 1-je.
 • Amennyiben a jelenleg fennálló  egyéni vállalkozásod 2021. január 1-je után indult, és az indulás után nem szünetelt,  akkor a gyed irányadó időszak kezdő napja az egyéni vállalkozásod indulásának kezdő napja lesz.
 • Amennyiben a jelenleg fennálló  egyéni vállalkozásban több mint 30 naptári napig szünetelt a biztosításod 2021. január 1-je után, akkor a gyed irányadó időszak kezdő napja a szünetelés  lejártát követő nap lesz. 

 

Gyed irányadó időszak záró napja:

 

A gyed irányadó időszak záró napja a gyed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja lesz. Mindegy, hogy a gyed az adott hónap elején, közepén, vagy az utolsó napján indul, az a lényeg, hogy milyen hónapban indul a gyed. A gyed indulásának hónapjához képest kell meghatározni a gyed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napját, azaz a gyed irányadó időszak záró napját.

 

A fenti táblázat segít abban, hogy meghatározd a gyed irányadó időszak záró napját. A bal oldali oszlopban válaszd ki a gyed indulás várható időpontját. A mellette lévő sorban megkapod, hogy ebben az esetben mikor zárul a gyed irányadó időszak záró napja (azaz a gyed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja).

 

A fenti táblázatban a gyed  októberben indult, így a gyed irányadó időszaka tárgy év július  31-én zárult. Ez azt jelenti, hogy a gyed összege szempontjából nem fogják figyelembe venni a július  31 -után elszámolt jövedelmet. A gyed irányadó időszak záró napján már csed folyósítás van, de ettől függetlenül a gyed irányadó időszaka a gyed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjával zárul. A számítási időszak lesz az, amikor megkeresik az utolsó bérezett napot a gyed irányadó időszakán belül, és onnan visszafele fogják meghatározni a gyed számítási időszakát.

 

Ha viszont nincs csed igénylés, akkor könnyen lehet, hogy lesz tényleges jövedelem a gyed irányadó időszak záró napjáig. De az is lehet, hogy a csed igénylés után nincs rögtön gyed igénylés, hanem munkavégzés és jövedelem elszámolás van, így a csed folyósítás után is lehet a gyed irányadó időszakán belül jövedelem.

 

2023-ban induló gyed esetén:

 

Gyed  irányadó időszak kezdő napja:

 

 • Amennyiben a jelenleg fennálló  egyéni vállalkozásod  fennállt 2022. január 1-je előtt, és nem szünetelt 2022. január 1-je után,  akkor a gyed irányadó időszak kezdő napja 2022. január 1-je.
 • Amennyiben a jelenleg fennálló  egyéni vállalkozásod 2022. január 1-je után indult, és az indulás után nem szünetelt,  akkor a gyed irányadó időszak kezdő napja az egyéni vállalkozásod indulásának kezdő napja lesz.
 • Amennyiben a jelenleg fennálló  egyéni vállalkozásban több mint 30 naptári napig szünetelt a biztosításod 2022. január 1-je után, akkor a gyed irányadó időszak kezdő napja a szünetelés  lejártát követő nap lesz. 

 

Gyed irányadó időszak záró napja:

 

A gyed irányadó időszak záró napja a gyed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja lesz. Mindegy, hogy a gyed az adott hónap elején, közepén, vagy az utolsó napján indul, az a lényeg, hogy milyen hónapban indul a gyed. A gyed indulásának hónapjához képest kell meghatározni a gyed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napját, azaz a gyed irányadó időszak záró napját.

 

 

A fenti táblázatban a gyed 2023.  márciusban indult, így a gyed irányadó időszaka tárgy év (2022.)  december  31-én zárul. Ez azt jelenti, hogy a gyed összege szempontjából nem fogják figyelembe venni a 2022.  december  31 -után elszámolt jövedelmet. A gyed irányadó időszak záró napján már csed folyósítás van, de ettől függetlenül a gyed irányadó időszaka a gyed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjával zárul. A számítási időszak lesz az, amikor megkeresik az utolsó bérezett napot a gyed irányadó időszakán belül, és onnan visszafele fogják meghatározni a gyed számítási időszakát.

 

A gyed irányadó időszak meghatározását követően a gyed számítási időszakát fogják meghatározni. A számítási időszakot az fogja befolyásolni, hogy a gyed irányadó időszakán belül hány naptári napi jövedelmet találnak.

 

Amennyiben a csed irányadó időszakán belül táppénzre mentél, (a várható csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja előtt)  és a csed összege a táppénz indulás napjától visszafele lett optimalizálva a bérezett napok száma függvényében, akkor a gyed számítási időszaka nagy eséllyel megegyezik a csed számítási időszakával. Ez azt jelenti, hogy ha a csed számítási időszakában olyan jövedelem lett elszámolva, ami eléri a gyed folyósítás alatt hatályos minimálbér kétszeresét, akkor azzal már a gyed összege is optimalizálva lett.

 

Amennyiben a csed összege a várható csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjához képest lett optimalizálva, mert a táppénz a csed igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napja után indult, vagy a csed igénylésig dolgoztál, akkor a gyed számítási időszakát az utolsó munkában töltött naphoz képest kell meghatározni.

 

Ebben az esetben  az utolsó munkában töltött naptól visszafele a gyed számítási időszakában lévő jövedelmet kell úgy meghatározni, hogy a gyed összege a megcélzott jövedelem legyen.

 

A gyed összegét a számítási időszakban található jövedelemből fogják megállapítani. A számítás időszak attól függően alakul, hogy hány naptári napi jövedelmet találnak a gyed irányadó időszakán belül.  Amikor a gyed igénylés történik, azaz amelyik hónapban a gyed kezdőnapja indul, attól a hónaptól visszaszámolnak három hónapot és a harmadik hónap utolsó napjától visszafele fogják keresni a bérezett napokat. Egyik pénzbeli ellátás nem alapja egy másik pénzbeli ellátásnak, ezért az irányadó időszakon belül megkeresik az első bérezett napot, és onnan indul visszafele a bérezett napok keresése.

 

Kötelező megállapítási sorrend van.

 

 1. Amennyiben a gyed irányadó időszakán belül több mint 180 naptári napi jövedelem van, akkor kötelezően a gyed irányadó időszakán belül az utolsó 180 naptári napi jövedelem lesz a gyed alapja. Ha a gyed irányadó időszakán belül nincs 180 naptári napi jövedelem, akkor mennek tovább a 2-es számítási szabályra.
 2. Ha a gyed irányadó időszakán belül nincs 180 naptári napi jövedelem, de van 120-179 naptári napi jövedelem, akkor kötelezően a gyed irányadó időszakán belül az utolsó 120 naptári napi jövedelem lesz a gyed alapja. Ha  gyed irányadó időszakán belül nincs 120-179 naptári napi jövedelem, akkor mennek tovább a 3-as számítási szabályra.
 3. Ha a gyed irányadó időszakán belül nincs 180 naptári napi jövedelem, nincs 120-179 naptári napi jövedelem, akkor kötelezően a gyed irányadó időszakán belül az utolsó 30-119 naptári napi jövedelem lesz a gyed alapja. Ha a gyed irányadó időszakán belül 30 naptári napi jövedelmet találnak, akkor a 30 naptári napi jövedelem lesz a gyed alapja. Ha a gyed irányadó időszakán belül 89 naptári nap jövedelmet találnak, akkor a 89 naptári nap jövedelem lesz a gyed alapja. Ha a gyed irányadó időszakán belül 119 naptári napi jövedelmet találnak, akkor a 119 naptári napi jövedelem lesz a gyed alapja.
 4. Ha a gyed irányadó időszakán belül nincs 30 naptári napi jövedelem, akkor bejön a szerződés szerinti bér, amit jogszabály határoz meg.

 

A gyed irányadó időszakán belül lehet:

 

 1. Kötelező járulék alap, vagy ténylegesen elszámolt jövedelem
 2. Korábban folyósított táppénz, csed
 3. Korábban született gyermek jogán folyósított csed (ha kicsi a korkülönbség), gyed, gyes folyósítás

 

 

A konzultáció alkalmával minden esetben  a táppénz, csed, gyed számítási időszakának szinkronba hozásával együttesen optimalizálom az ellátások összegét.  Mivel Neked nincs meg ehhez a gyakorlatod, ismereted, ezért azt javaslom, hogy minden egyes ellátás esetén (táppénz, csed, gyed) külön-külön csináld meg az ellátások optimalizálását. Ha választani kell a táppénz-csed-gyed optimalizálása között, akkor a csed, és a gyed alapja legyen magasabb. Ha a csed, és a gyed között kell választani, akkor két szempontot érdemes végig gondolni.  A mostani csed alap egy esetleges újabb baba (tesó) esetén be fog jönni csed, gyed alapnak, ha a most született baba négy éves koráig megszületik az újabb baba, és ugyanebből a jogviszonyból igényled az elllátásokat. A most született baba esetén viszont a csed-et 5,5 hónapig folyósítják, a gyed-et pedig másfél évig.

 

Határozd meg a gyed irányadó időszakát:

 

Várható gyed irányadó időszakom kezdő napja:

Várható gyed irányadó időszakom záró napja:

 

Határozd meg a gyed számítási időszakát:

 

A bérezett napokat a csed igénylést megelőző naptól visszafele, vagy  táppénz indulást megelőző naptól visszafele kell számolni. A számítási időszak attól függően fog alakulni, hogy hány naptári nap jövedelem lesz az irányadó időszakán belül.