Amit a csed-ről tudni érdemes

Csecsemőgondozási díj – csed –

 

 

A folyósítási idő 168 naptári nap. A szülés várható ideje előtt – 28 naptári nappal igényelhető legkorábban, de a szülés várható idejét megelőző – 28 naptári nap, és a szülés várható időpontja között bármikor igényelhető.

Pl. a szülés várható időpontja 2022. július 14.  Ebben az esetben 2022. június 16-tól[1] a szülés várható idejét megelőző nap között bármikor indulhat a csed folyósítás.

A szülés napjától mindenképpen ketyeg a 168 naptári nap, akkor is, ha nem a szülés napjától, hanem későbbi dátumtól igényled a csecsemőgondozási díjat.

 

Pl. A szülés napja 2022. június 11. A csed-et 2022. július 1-től igényled.

 

A csed összegét a szülés napjához viszonyítva állapítják meg.  A 168 naptári nap folyósítási időt a szülés napjától számolják. Ez azt jelenti, hogy 2022. július 1-től a csed-et november 25 -ig folyósítják, ami 148 naptári nap.

 

Nagyon sokszor felmerül az a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a kismama később szül, mint a szülés várható időpontja és a csed-et a szülés várható ideje előtt – 28 naptári naptól igényli.

 

Ebben az esetben a szülés napjától függetlenül, a csed folyósítás elindul az igényelt időponttól, azaz a szülés várható ideje előtt – 28 naptári naptól. A csed folyósítás ebben az esetben is 168 naptári napig tart.

 

Ha a csed-et korábban igényled, mint a szülés várható időpontja, akkor az igényléshez képest egyetlen egy esetben változik a csed folyósítás első napja. Ez pedig az, amikor a szülés várható idejét megelőző – 28 naptári napnál korábban történik a szülés, azaz koraszülés esetén.

 

Nézzük meg példával

 

Szülés várható ideje 2022. szeptember 4-e. A csed-et a szülés várható ideje előtt – 28 naptári naptól kéred, azaz 2022. augusztus 7-től.

 

  • A szülés 2022. augusztus 7-e után bármikor történik: ebben az esetben a csed folyósítás első napja augusztus 7-től, azaz az általad igényelt időponttól indul.
  • A szülés 2022. augusztus 7-e előtt történik: ebben az esetben a csed folyósítás első napja a szülés napja lesz.

 

Van-e jelentősége annak, hogy a csed mikor indul?

 

Igen van !  A csed folyósítás kezdő napja befolyásolja a csed, illetve gyed számítási időszakát, így a csed, gyed alapját képező jövedelmet is. Jelentős összeget lehet veszíteni, ha nem a megfelelő időpontban indul a csed igénylés kezdő napja.

 

A csed-et visszamenőleg fél évre lehet igényelni.

 

Hogyan állapítják meg a csed összegét: A csed összegét kizárólag abból a jogviszonyból, jogviszonyokból állapítják meg, ami a csed igényléskor fennáll.

 

A csed jogosultság szabályaiban van egy olyan szabály, ami azt mondja ki, hogy ha a biztosítási jogviszonyod megszűnését követő 42 naptári napon belül szülsz, akkor még passzív jogon jogosult leszel csed-re. Sajnos gyed-re már nem.

 

Ebben a tb jogi helyzetben jelentősége van annak, hogy a csed igénylés a munkaviszony megszűnését követően hány naptári napon belül történik.

 

Példa: A kismamának megszűnik a megbízási jogviszonya 2022. február 1-től. A megbízási jogviszonyban a bruttó megbízási díj adóelőleg alapja 740 000 Ft volt.

 

a) csed igénylés március 1-től történik: ebben az esetben a csed alapja a tényleges jövedelem lesz, ami 740 000 Ft (a számítási időszakban lévő bruttó bér lesz a csed alapja.

 

b) csed igénylés március 7-től történik: ebben az esetben a csed alapja a csed igényléskor hatályos minimálbér kétszerese lesz, mert a munkaviszony utolsó napja és a csed igénylés kezdő napja között több, mint 30 naptári nap szünet van.

 

És még mindig van itt valami. Ha Te olyan helyzetben vagy, hogy a korábban született baba csed, gyed folyósítása alatt szűnt meg a  biztosítási jogviszonyod,  akkor a tesó csed jogosultságnál figyelembe veszik a passzív jogon folyósított csed, gyed folyósítási idejét.

 

Ez azt jelenti, hogy ha a most születendő baba csed igénylésekor biztosított leszel, akkor a passzív jogon folyósított csed, gyed miatt jogosult lehetsz tesónál is csed-re. Ezért amennyiben a korábbi jogviszonyod a csed, illetve gyed folyósítás alatt szűnt meg, minden esetben érdemes megnézni, hogy a csed jogosultságot ki lehet-e hozni.

 

[1] szülés várható időpontját megelőző 28 naptári naptól