Amit a betegszabadságról tudni érdemes

Táppénz a naptári évben kizárólag akkor jár, ha a munkavállaló a betegszabadságra való jogosultságát kimerítette.

 

Naptári évenként 15 munkanap betegszabadság jár keresőképtelenség esetén.

 

A betegszabadságot a munkaidő beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő beosztás szerinti heti pihenőnap és munkaszüneti nap.

 

A betegszabadságot munkanapban kell nyilvántartani, de lehet órában is.

 

Évközben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult. A betegszabadságot kizárólag akkor lehet arányosítani, ha a munkaviszony év közben kezdődik. Nincs lehetőség az arányosításra, ha a munkaviszony az év első napján már fennáll, de évközben megszűnt, vagy meg fog szűnni. Pl. határozott idejű munkaviszonyok esetén már előre lehet látni, hogy a munkaviszony meg fog szűnni.

 

Arányosítás: Pl. a munkaviszony kezdő napjától december 31 -ig 190 naptári nap van vissza: 190/365*15 =7,8.

 

A példa alapján 8 munkanap betegszabadságra jogosult a munkavállaló.

 

A betegszabadságnak azért van jelentősége, mert  a táppénz összegét a táppénz indulás kezdő napja függvényében fogják megállapítani. A táppénz indulás kezdő napja pedig befolyásolja a táppénz irányadó, és számítási időszakát, ezzel a táppénz összegét.

 

Példa: Decemberben volt bónusz kifizetés 700 000 Ft. A keresőképtelenség indul 2022. augusztus 8-án, a betegszabadság lejár augusztus 26 -án. A táppénz indul augusztus 27 -én. Ebben az esetben a táppénz irányadó időszaka 2021. január 1-től 2022. május 31 -ig tart. A táppénz összegét május 31-től az utolsó 180 naptári napi jövedelem alapján állapítják meg. Az utolsó 180 naptári napba beleesik a decemberi 700 000 Ft-os bónusz kifizetés is, ami a táppénz alapját fogja képezni. De, ha a keresőképtelenség augusztus 12 -én indul, akkor a betegszabadság augusztus 12-től szeptember 1-ig tart. A táppénz ebben az esetben szeptember 2-től indul. A táppénz irányadó időszaka ebben az esetben 2021. január 1-től 2022. június 30 -ig tart. A táppénz összegét június 30-tól az utolsó 180 naptári napi jövedelemből fogják megállapítani, amibe már nem esik bele a decemberi bónusz összege.