Katás egyéni vállalkozó vagy, és Jön a baba !

 

 

 

 

Katás egyéni vállalkozóként a táppénz, csed, gyed alapod 50 000 ft-os kata fizetés esetén 98 100 Ft, július 1-től 102 000 Ft. Mivel az irányadó időszakban található jövedelemből állapítják meg az ellátások alapját, és az irányadó időszakot, csak a szülés várható időpontja alapján tudom meghatározni, így vegyük ellátás alapnak a 98 100 Ft-ot.

98 100 Ft-ból a bruttó csed, gyed összege 68 670 Ft. Csed-ből 15 % szja, gyed-ből 15 % szja és 10 % nyugdíj járulék kerül levonásra.  Családi adókedvezmény nélkül (csed, gyed összegéből tudod érvényesíteni) a nettó csed 58 369 Ft, a nettó gyed  52 502 Ft.

A  tapasztalatom alapján ilyenkor azt a javaslatot szokták adni, hogy az emelt kata után kell fizetni a katát, és akkor kedvezőbb lesz a csed, gyed alapja. Sajnos ez rossz javaslat, mert közel sem azt a csed, gyed összeget fogja hozni, amiért érdemes lenne az emelt katát fizetni.

További javaslat szokott lenni a munkaviszony létesítése a katás egyéni vállalkozás mellett. Sajnos itt is vannak jogszabályi hézagok, krítikus pontok, amelyeket jobb elkerülni, mert  nagyon könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő javaslat következményeként csak a bruttó 28 500 Ft-os gyes-re leszel jogosult.

 

Egyéni vállalkozó vagy (nem katás), és Jön a baba !

 

 

Általános esetben, ha valaki vállalkozást indít, ami lehet egyéni vállalkozás vagy társas vállalkozóként tagi jogviszony, akkor a kötelező járulék alap alapján kell fizetni a járulékokat, függetlenül attól, hogy a vállalkozás nyereséges vagy veszteséges. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás indulásának napjától akkor is kell fizetni, ha nincs bevétel vagy minimális bevétel van. 2020-ban a kötelező járulék alap alapján fizetendő járulék költség összege 89 373 Ft/hó, tört hónap esetén ennek arányos része.

  szociális hozzájárulási adó  alapja és összege nyugdíj járulék alapja és  összege egészségbiztosítási (pénzbeli – és természetbeni járulék), illetve munkaerőpiaci járulék alapja és összege személyi jövedelem adó (szja)
alapja 210 600 Ft * 112,5 % =

236 925 Ft

210 600 Ft *100%=

210 600 Ft

210 600 Ft*150 %=

315 900 Ft

vállalkozói kivét, tagi jövedelem összege
mértéke 17,5 % 10 % 8,5 % 15,00%
összege 41 462 Ft 21 060 Ft 26 852 Ft

2020-ban várható kötelező járulék alap, ha a vállalkozás főtevékenysége  szakképzettséghez, középfokú végzettséghez kötődik

A táppénz, csed, gyed alapja a pénzbeli járulék alap, ami ha megnézed a táblázatban a minimál bér 150 %-a, ha a főtevékenység szakképzettséghez, középfokú végzettséghez kötött.   2020. június 30 -ig a garantált minimál bér 150 %-a 315 900 Ft.  Ezért lehet a csed, gyed alapja 315 900 ft abban az esetben is, ha az egyéni vállalkozásban az elszámolt jövedelmed kisebb, mint a pénzbeli járulék alap.

315 900 Ft-os pénzbeli járulék alapból a bruttó csed, gyed összege  221 130 Ft.

Viszont 2020. július 1-től változik a vállalkozók járulék fizetési szabálya. A pénzbeli járulék alap lecsökken a minimálbérre. Ez azt jelenti, hogy július 1-től a táppénz, csed, gyed alapod egy 210 600 Ft-os jövedelemre csökken a 315 900 Ft-ról. Minél tovább tart a kötelező  járulék alap alapján történő járulék fizetés június 30-a után, annál kisebb lesz a táppénz, csed, gyed alapja. Természetesen egyéni vállalkozás esetén is érvényes, hogy a számítási időszakban található jövedelemből fogják megállapítani a táppénz, csed, gyed alapját. A számítási időszakot a szülés várható időpontja alapján lehet meghatározni.

210 600 Ft-os pénzbeli járulék alapból a bruttó csed, gyed összege  147 420 Ft.

Mit jelentenek a fentiek? Azt jelentik, hogy 2020. július 1-től kizárólag jövedelem elszámolással lehet magasabb a táppénz, csed, gyed alapja a minimálbérnél. Kiemelt jelentőségű lesz a számítási időszak meghatározása, amit egyébként 3 +1 féleképpen lehet meghatározni a bérezett napok függvényében.  Nagyon nem mindegy, hogy mennyi befektetett költséget kell ráfordítani ahhoz, hogy a csed, gyed alapja a babázás időszaka alatt kedvező legyen, főleg ha a havi bevétel összege korlátozza a lehetőségeket.  A szülés várható időpontja alapján, ha a csed, és a gyed indulás különböző évre fog esni, akkor előfordulhat,  hogy a gyed összegét lényegesen kevesebb költséggel lehet jelentősen emelni, figyelemmel arra, hogy a gyed-et fogod kb. másfél évig kapni.

A csed, gyed összegének maximalizálásánál, az elsődleges szempont a megfelelő számítási időszak meghatározása. Természetesen, ha van lehetőség más jogviszonyokban is munkát vállalni, vagy más biztosítási jogviszonyt létesíteni, akkor célszerű azt a lehetőséget is megvizsgálni. A számítási időszaknak kiemelkedő jelentősége lesz. Mélyen a zsebbe kell majd nyúlni, ha nem okosan történik a számítási időszak optimalizálása.

 

Saját cégben dolgozol, és/vagy ügyvezetést látsz el, és Jön a baba !

 

 

 

Vállalkozói jogviszony esetén is el kell különíteni a társas vállalkozókat, a katás társas vállalkozókat.

Társas vállalkozás esetén lehet valaki csak ügyvezető, lehet személyesen közreműködő és lehet mindkettő, azaz ellátja az ügyvezetői feladatokat és a személyes közreműködéssel kapcsolatos feladatokat is. A társas vállalkozói jogviszonyok azért érdekesek, mert magukban foglalják a munkaviszony, a megbízási jogviszony és a tagi jogviszony lehetőségét. Mind a három jogviszony esetén az adott jogviszony sajátosságai fogják eldönteni, hogy milyen lehetőségek vannak a csed, gyed összegének maximalizálására, sőt kimondottan érdemes hangsúlyt fektetni az esetleges többes jogviszonyok lehetőségére is. Tagi jogviszonyban dolgozók esetén a pénzbeli járulék alap, amiből a  csed, gyed összegét megállapítják, várhatóan július 1-től a minimál bérre fog csökkenni. Ez azt jelenti, hogy a számítási időszak optimalizálásának kiemelkedő jelentősége lesz.

Katás társas vállalkozás esetén  csak munkaviszonyban vagy katás tagi jogviszonyban lehet munkát végezni, de ez is egy izgalmas terület egyébként, sajátos megoldási lehetőségekkel.

 

 

Többes jogviszonyban állsz, többes jogviszonyban álltál, vagy egy éven belül van megszűnt jogviszonyod, és a jelenleg fennálló jogviszony egy éven belül indult, és Jön a baba !

 

 

A többes jogviszony az egyik legbonyolultabb, legkockázatosabb, legtöbb hibázási lehetőséget magába foglaló terület. Olyan szinten, hogy egy rossz döntésnek a következménye még az is lehet, hogy csak az alanyi jogon járó gyes-re leszel jogosult. De nagyon sokszor előfordul az is, hogy a csed, gyed összegét csökkentik le drasztikusan egy rossz javaslattal, döntéssel.   Többes jogviszony esetén van a legnagyobb tájékozatlanság.