Blog

Szabadságra jogosító időtartam a táppénz folyósítás ideje, a szülési szabadság időtartama (168 naptári nap) és végül a fizetés nélküli szabadság első 180 naptári napja. A fizetés nélküli szabadság alatt folyósíthatnak gyermekgondozási díjat és gyermekgondozási segélyt is.

 

A szabadságot az életkorod alapján állapítják meg, amit a munkatörvénykönyve szabályoz. Amennyiben tört időszakra vagy jogosult szabadságra az adott évben, akkor arányosítani kell az éves szabadságot.

 

Ezt így tudod kiszámolni:

 

Megnézed, hogy az adott évben hány naptári napra vagy szabadságra jogosult. Tudod szabadságra vagy jogosult:

 

  • táppénz folyósítási ideje alatt
  • csed folyósítási ideje alatt, ami 168 naptári nap
  • fizetés nélküli szabadság első 180 naptári napjára

 

A csed határozatban meg tudod nézni, hogy mettől meddig jár a csecsemőgondozási díj. A csecsemőgondozási díj utolsó napját követő naptól indul a fizetés nélküli szabadság első 180 naptári napja. Ha még nem szültél meg, akkor a szülés várható idejétől kiszámolod a 168 naptári napot vagy ha a csed-et a szülés várható ideje előtt – 28 naptári napon belül igényled, akkor a csed igényléstől számított 168 naptári napot.

 

Példa: Veszélyeztetett terhesség miatt táppénz folyósítás ideje 2021. június 12-től 2021. október 1-ig tartott. Csed folyósítás ideje 2021. október 2-től 2022. március 18-ig jár. A fizetés nélküli szabadság első 180 naptári napjának első napja, ami a csed lejártát követő nap március 19-e lesz. Innen kell számolnod 180 naptári napot és megkapod, hogy milyen időszak lesz a fizetés nélküli szabadság első 180 naptári napja.

 

Teljes cikk (előfizetéssel érhető el):
A teljes cikket az alábbi oldalon olvashatod el.

 

Hozzáférés a TB Navigátorhoz:
Ha még nincs hozzáférésed, amellyel olvashatod a teljes cikket, akkor ide kattintva tudsz

 

Vélemény, hozzászólás?

A E-mail cím will not be published.

tizenhat − 4 =

Hozzászólok