Horváthné R. Mónika vagyok,  a KismamaTB Kft tulajdonosa,  táppénz, csed, gyed, biztosítási jogviszony szaktanácsadója.

Pontosan tudom, hogy milyen érzés az, amikor megtudod, hogy babát vársz.  A legnagyobb boldogság, hiszen lehet, hogy már rég erre vágytál. Ám gyakran a kezdeti boldogságot beárnyékolja az a tudat, hogy a családi bevétel, a  csed, gyed összege hogyan fog alakulni. Azon kell gondolkodnod, hogy hogyan hozd ki a helyzetedből a legtöbbet, ami sajnos egyedül nehéz és megterhelő tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy nem a jogszabályok bújásával akarod tölteni a napjaidat, hanem a családoddal és szeretnél felkészülni arra a csodára, ami vár rád. Amikor végre magadhoz ölelheted a kis pocaklakódat, és élvezhetnéd, hogy OTTHON vagy,  jön  a csed/gyed/gyes ügyek intézése, ami szintén nehézséget okoz, főleg egy pici babával.  Arra ne is gondoljunk, hogy mi van akkor, ha nem a várt összeget kapod és elkezdődik az idegőrlő ügyintézés, várakozás, hogy megkapod-e végül azt az összeget, amit vártál.

 

Nagyon sok a tévhit, félreinformálás a csed, gyed szabályaival kapcsolatban és a legnagyobb probléma az, hogy egy rossz döntést, választást utólag már nem lehet helyrehozni vagy nagyon kicsi az esélye. A szülés időpontja adott, így meg vannak azok a határidők, ameddig tudod befolyásolni a jogosultságot és az ellátások összegét.

 

Itt az idő, hogy tisztában legyél azzal, hogy mi Jár Neked, és hogyan tudod kihozni a legtöbbet a Neked járó juttatásokból. 

14 éve foglalkozom tanácsadással, ezalatt az idő alatt több, mint 4 500 ügyféllel volt szerencsém dolgozni. A sikerem egyik titka az alaposság, a másik pedig az, hogy a tudásom naprakész, éves szinten legalább minimum 4-6 konferencián veszek részt. Siker rátám 100%-os abban az esetben, amennyiben ügyfeleim velem együtt viszik végig a folyamatokat, miközben betartják azt, amit kértem. A tevékenységem túlmutat a szimpla tanácsadáson, utána sem maradsz magadra, ugyanis csapatként, együtt haladunk végig a folyamaton, hogy Te is megkapd azt, ami neked jár.

 

Itt találkozhattál a nevemmel:

“Tgyás”?, “Gyed”?, “Gyed extra”? – Segítség az útvesztőben

A gyermektámogatás kanyargós labirintusában

Visszaszámlálás indul: Kismamák újra munkában

Halott kisbabája után 12 éven át vett fel családi pótlékot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 hozzászólás

 1. Kedves Monika,

  Örülök, hogy találtam olyan fórumot, ahol feltehetően kérdéseim, mindezt azután teszem, hogy jártam már ág OEP ügyfélszolgálatán.
  Külföldön éltem az elmúlt 6 évben, Közel-Keleten, , április végén hazatértem, júliusban teherbe estem, ezelőtt meg elkezdtem kialakítani saját vállalkozásom, egy szepsegszalont. Augusztus 28-tol tehát egyéni vállalkozó vagyok. Előtte pár nappal jártam az OEP ugyfelszolgatán és elmondtam, hol dolgoztam, egyebek, illetve mire számíthatok. Azt mondta az ügyintéző hölgy, hogy majd ki kell töltenem az E104-es nyomtatványt és meg lesz a 365 nap, illetve minél előbb jelentsen be magam itthon vallakozonent( ha ez a szándékom) és így az alapján ki tudja számolni a gyedet, stb.
  Múlt héten bementem újra, kérni ilyen nyomtatványt és nagyon elutasító volt a hölgy, mondván csak és kizárólag gyesre vagyok jogosult.

  Szeretném a szakértelmet kérni ez ügyben.
  Hozzáteszem a NAV elfogadta a külföldi munkahelyem általi teljes korú biztosítást, így mikor hazatelepultem, a tb hozzájárulást simán folytathattam.

  Köszönettel,

  Tóth Eszter

  • Kedves Eszter !

   Harmadik állambeli biztosítást nem fogadnak el a csed, gyed jogosultság vizsgálatánál. Ahhoz, hogy a jogosultság rendben legyen a szülést megelőző két éven belül legalább 365 naptári napig, illetve a szülés napján biztosítottnak kell lenni. Ez a feltétel sajnos szülésig nem lesz meg. Érdemes esetleg azt megnézni, hogy apuka tud-e gyed-et igényelni.

 2. Kedves Mónika!
  Jelenleg gyed-en vagyok gyermekemmel, de most szűnt meg a munkahelyem, ha szeretnénk még egy babát lenne-e valami lehetőség, hogy utána is kapjak csed-et illetve gyed-et?
  Köszönettel: Andi

  • Kedves Andi !

   Jelenlegi helyzetben csak gyes-re jogosult, de a lehetősége adott, hogy a jogosultságot rendezze.

   Üdvözlettel:

   Mónika

 3. Kedves Mónika!
  Kislányunk 18 hónapos. Elvileg 3 éves koráig itthon maradunk, aztán 1 évre vissza szeretnék menni dolgozni, hogy egy picit összeszedjük magunkat anyagilag. Ez volt a terv. Most azonban egyre jobban hajlok a kis korkülönbségre. Ezzel csak annyi a “bajom”, hogy így (gondolom?!) rettentő kevés pénzt kapnék?! Gondolom, a következő tgyás-gyed a jelenlegi gyed-emből kerülne kiszámításra? Vagy hogyan működik ez? Bíróságon dolgoztam, bruttóm 170.000,- volt, most gyed-en vagyok, és a nettóm kb. 88.000,-. Vagy a második/harmadik baba esetén is az “alap” fizetésemet nézik, amit azelőtt kaptam, mielőtt szülni mentem? Remélem, érthetőn mekegem el:-)
  A másik kérdésem ehhez kapcsolódik: jó sok kategóriát ugrottam volna már, ha nem megyek szülni. Így persze nem ugrottam. Kategóriát csak akkor ugorhatok, ha visszamegyek dolgozni, ugye? Akkor innentől kezdve “muszáj” lenne visszamennem legalább egy kis időre, ugye?
  Nagyon hálás vagyok előre is a segítségért! Üdv.: Kata

  • Kedves Kata !

   Nem kapna kevesebbet. A téma részletesség és időigénye miatt tanácsadás keretein belül tudok tájékoztatást adni.

   Üdvözlettel:

   Mónika

 4. Kedves Mónika!

  3 hónapos kismama vagyok és a héten felmerült annak a lehetősége, hogy megszűnik a munkahelyem, azaz maga a cég akivel jogviszonyban állok.
  Kérdésem, hogy ez esetben kapok-e tgyást illetve gyedet?
  Van e még passzív tgyás, gyed?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel,
  Réka

  • Kedves Réka !

   Amennyiben a csed (tgyás) igénylés előtt szűnik meg a munkaviszony, akkor nem.

   Üdvözlettel:

   Mónika

 5. Kedves Mónika!
  Tanácstalan vagyok, hogy mennyi ideig lehetek második fiammal GYED-en.
  2003-2009. június 30-ig egyetemre jártam.
  Doglozom egy cégnél 2009. 08. 05-től. Első gyerekünkkel:
  Tgyás 2010.04.30-2010.10.14-ig
  Gyed 2010.10.15-2011.08.05-ig
  Gyes 2011.08.06-2012.01.05-ig
  Munkába álltam 2012. 01.06-án.
  Fiam született 2013. 07. 09-én, most tgyás-on vagyok 2013. dec. 23-ig.
  Két éves koráig kapom-e a gyedet?
  Köszönettel, Réka

  • Kedves Réka !

   A megadott adatok alapján két éves korig jogosult gyed-re. Legrosszabb esetben két éves kor előtt két – három héttel korábban jár le a gyed jogosultság.

   Üdvözlettel:

   Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

14 − tizenhárom =

Post comment