JÖN A BABA –  TÁPPÉNZ, CSED, GYED

 

SZEMÉLYRE SZABOTT TUDÁSANYAGOK

 

A “Jön a baba … ” Tudásanyagok úgy lettek összeállítva, hogy amilyen jogviszonyban dolgozol, az adott jogviszonyra vonatkozó személyre szabott információkkal, lehetőségekkel rendelkezz. Ezért kérlek, azt a Tudásanyagot válaszd ki, amilyen jogviszonyban jelenleg dolgozol. Ha munkaviszonyban dolgozol, akkor a munkaviszonyban állsz tudásanyagot válaszd, ha egyéni vállalkozó vagy, akkor az egyéni vállalkozó tudásanyagot válaszd, ha megszűnt a munkaviszonyod vagy meg fog szűnni, akkor a megszűnt a munkaviszonyod vagy meg fog szűnni tudásanyagot válaszd… és így tovább. A neten található ingyen elérhető információkkal az a probléma, hogy általános, elnagyolt információkat tartalmaznak, amik többet árthatnak, mint használnak.

Amennyiben nem találod azt a jogviszonyt, ahol jelenleg dolgozol, akkor igénybe veheted a tanácsadást, amire a Tanácsadás menüpont alatt tudsz bejelentkezni.

Jön a baba … és munkaviszonyban állsz

A “Jön a baba … és munkaviszonyban állsz “ tudásanyagot akkor érdemes megrendelned, ha babát vársz és jelenleg munkaviszonyban állsz és dolgozol, illetve munkaviszonyban állsz és gyed-en, gyes-en vagy a korábban született babával. Lehet, hogy azt gondolod, hogy munkaviszonyban nem sok választási lehetőséged van, de ez nem így van.  2015. januártól minden egyes pénzbeli ellátás számítási időszaka attól függően alakul, hogy mikor igényled az adott ellátást. Ez azt jelenti, hogy a táppénz, csed, gyed alapja eltérő lehet mind a három ellátásnál.

Nézzünk egy-két példát:

Példa: Csed igénylés napja 2017. szeptember 1-je. A jelenlegi munkaviszonyod 2014. május 7-től indult.   Csed igénylésig dolgozol. 2017. júliusban kapsz 600 000 Ft jutalmat. Mivel a csed irányadó időszaka lezárult 2017. június 30-án, így a jutalom nem képezi alapját a csed összegének. A gyed összegének megállapításánál lehet, hogy figyelembe veszik a jutalom összegét, de ha a gyed korlát miatt nem érvényesül a magasabb gyed alap, akkor sajnos a gyed összegét sem fogja befolyásolni a jutalom.  Ugye jó lenne pontosan tudni a táppénz, csed, gyed számítási időszakát, hogy ismerd azokat az időszakokat, amelyekben található jövedelmek emelhetik vagy éppen csökkenthetik a táppénz,  csed, gyed alapját? 

Példa: A kismamának szülést megelőző év decemberében adtak egy nagyobb  jutalmat. A szerződés szerinti bére a minimál bér volt. Mivel a szülés július 16-a után történt, így a gyed számítási időszakába már nem esett bele a magasabb jövedelem, csak a minimál béres jövedelem.  Ez pedig azért nagyon fájó, mert míg a csed-et csak 168 naptári napig folyósítják, addig a gyed-et a baba két éves koráig. 

Példa: kismama 2016. december 23-tól ment táppénzre, a szülés várható ideje 2017. augusztus vége. A munkaviszonyában a szerződés szerinti bére 176 000 Ft volt, de mivel voltak túlórái, illetve műszak pótlékok, így a tényleges jövedelme 270 000 – 280 000 Ft között mozogtak. A csed alapja a bruttó 270 000 – 280 000 Ft-os jövedelemből lesz megállapítva, de  a gyed alapja a szerződés szerinti jövedelem lesz, ami  176 000 Ft.

OLVASS BELE!

 

 

A Tudásanyag megrendeléséhez Katt az alábbi linkre.

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-munkaviszonyban-allsz/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]

Jön a baba … és megszűnt vagy meg fog szűnni a munkaviszonyod

“A jön a baba …és megszűnt vagy meg fog szűnni a munkaviszonyod” tudásanyagot akkor érdemes megrendelned, ha babát vársz  és megszűnt a munkaviszonyod vagy tudod, hogy meg fog szűnni a szülés előtt, esetleg a csed, gyed folyósítás alatt. Abban az esetben is érdemes megrendelned, ha még csak tervezed a pocaklakót, de a csed, gyed, esetleg gyes folyósítás alatt megszűnt a korábbi munkaviszonyod. Könnyen előfordulhat, hogy ebben az esetben csak az alanyi jogon járó Gyes-re leszel jogosult, amelynek összege bruttó 28 500 Ft, nettó 25 650 Ft. Ismerd meg azokat a lehetőségeket, amelyek alapján lényegesen kedvezőbb családi bevétellel rendelkezhetsz a babázás időszaka alatt.

OLVASS BELE!

 

A tudásanyag megrendeléséhez Katt az alábbi linkre.

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-megszunt-vagy-meg-fog-szunni-a-munkaviszonyod/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]

Jön a baba … és egyéni vállalkozó vagy

A “Jön a baba … és egyéni vállalkozó vagy” tudásanyagot akkor érdemes megrendelned, ha  egyéni vállalkozó vagy, dolgozol az egyéni vállalkozásban és babát vársz. Érdemes megrendelned akkor is, ha jelenleg egyéni vállalkozóként gyed-en, gyes-en vagy.  Egyéni vállalkozóként a vállalkozói jövedelem, átalányban megállapított jövedelem vagy a kötelező járulék alap lesz a táppénz, csed, gyed alapja. De az is lehet, hogy a minimál bér, vagy a minimál bérnél alacsonyabb tényleges jövedelem.  Eltérő lehetőségek vannak akkor, ha vállalkozói jövedelem szerint adózol, ha átalányadózó vagy, evás egyéni vállalkozó vagy.  A megfelelő időben kivett jövedelemmel, esetleg az adózási mód változtatásával vagy a megfelelő időben igényelt táppénzzel,  csed-el, gyed-el jelentősen befolyásolhatod a Neked járó juttatásokat.  Amennyiben katás egyéni vállalkozó vagy, akkor nem ezt a tudásanyagot kell megrendelned, hanem a “Jön a baba … és katás egyéni vállalkozó vagy” tudásanyagot.

OLVASS BELE!

 

A tudásanyag megrendeléséhez Katt az alábbi linkre.

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-egyeni-vallalkozo-vagy/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]

Jön a baba … és katás egyéni vállalkozó vagy

A “Jön a baba … és katás egyéni vállalkozó vagy” tudásanyagot abban az esetben érdemes megrendelned, ha az egyéni vállalkozásod katás adózású. Kata adózás esetén a táppénz csed, gyed pénzbeli járulék alapja 90 000 Ft, az emelt összegű kata fizetése esetén pedig 150 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy ha marad a kata adózás, akkor a táppénz, csed, gyed alapja a pénzbeli járulék alapból lesz megállapítva, amiből a bruttó csed, gyed összege 63 000 Ft, illetve emelt összegű kata esetén 105 000 Ft. Ha szeretnéd megtudni, pénztárcabarát módon hogyan lehet magasabb a táppénz, csed, gyed összege Katt a tovább a tudásanyaghoz linkre.

OLVASS BELE:

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-katas-egyeni-vallalkozo-vagy/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]

Jön a baba … és társas vállalkozó vagy

A “Jön a baba … és társas vállalkozó vagy” tudásanyagot abban az esetben érdemes megrendelned, ha jelenleg babát vársz és saját cégben dolgozol. A társas vállalkozó a vállalkozásában három jogviszonyban dolgozhat: munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, illetve tagi jogviszonyban. Amennyiben a tulajdonos kizárólag ügyvezetést lát el, akkor pedig munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban dolgozhat. A táppénz, csed, gyed összegét az alapján állapítják meg, hogy a tulajdonos milyen jogviszonyban látja el az adott tevékenységet. Munkaviszony esetén a munkaviszonyra vonatkozó szabályok alapján, megbízási jogviszony esetén a megbízásra vonatkozó szabályok alapján, illetve tagi jogviszony esetén a tagi jogviszonyra vonatkozó szabályok alapján. Ebben a tudásanyagban a tagi jogviszonyban lévő társas vállalkozókról írok. Amennyiben munkaviszonyban dolgozol, akkor a munkaviszonyban állsz tudásanyag vonatkozik rád. Ha viszont megbízási jogviszonyban dolgozol, akkor ezt a tudásanyagot rendeld meg.  A táppénz, csed, gyed összegét, de még a járulék fizetési kötelezettség összegét is, jelentősen befolyásolja egy jól megválasztott biztosítási jogviszony vagy a megfelelő időben kivett, pontos számításokkal megalapozott jövedelem.

OLVASS BELE!

 

A tudásanyag megrendeléséhez Katt az alábbi linkre.

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-tarsas-vallalkozo-vagy/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]

Jön a baba … és anya nem jogosult csed-re, gyed-re

A “Jön a baba … és anya nem jogosult csed-re, gyed-re” tudásanyagot akkor rendeld meg, ha a szülés várható ideje előtti két éven belül már biztosan nem lesz meg a szükséges 365 naptári nap biztosítási időd, de apa jogviszonya rendben van.  Az orvosi ellátásra való jogosultság nem egyenlő a biztosítási jogviszonnyal. Abban az esetben is érdemes megrendelned, ha a szülés várható idejét megelőző két éven belül nem dolgoztál, de csed-ben, gyed-ben részesültél. Jó lenne, ha nemcsak bruttó 28 500 Ft-os jövedelemből kellene gazdálkodnotok a babázás időszaka alatt. Ismerd meg a lehetőségeidet !

A tudásanyag megrendeléséhez Katt az alábbi linkre.

 

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-anya-nem-jogosult-csed-re-gyed-re/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]

Jön a baba … és nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban állsz

A “Jön a baba … és nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban állsz” tudásanyagot akkor rendeld meg, ha több mint egy éve nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban állsz vagy a baba születésének várható időpontját megelőző két éven belül legalább 180 naptári nap nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeztél. Ha időben jelentkezel vagy a feltételek adottak, akkor ki lehet hozni a csed, gyed jogosultságot az általános szabályok alapján.   Amennyiben lehetőség van rá, akkor érdemes kihozni az általános szabályok alapján járó csed, gyed jogosultságot. Ennek oka, hogy a hallgatói jogviszony alapján maximum egy évre vagy jogosult gyed-re, aminek az alapja a minimál bér. A gyed folyósítás alatt nem leszel biztosított, így tesó esetén már nagy az esély arra, hogy csak a havi bruttó 28 500 Ft-os gyes-re leszel jogosult. Ha viszont az általános szabályok alapján ki lehet hozni a csed, gyed jogosultságot, akkor a baba két éves koráig leszel jogosult csed-re, gyed-re. Biztosított leszel a csed, gyed, gyes folyósítás alatt, ami azt jelenti, hogy tesó esetén is rendben lesz a csed, gyed jogosultság.

OLVASS BELE!

 

A tudásanyag megrendeléséhez Katt az alábbi linkre.

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-nappali-tagozatos-hallgatoi-jogviszonyban-allsz/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]

Jön a baba … és Eu/EGT tagállamban dolgoztál, de itthon szeretnél ellátást kapni

A “Jön a baba … és Eu/EGT tagállamban dolgoztál, de itthon szeretnél ellátást kapni” akkor érdemes megrendelned, ha külföldön bejelentve dolgoztál és Magyarországon szeretnél csed-et, gyed-et kapni. Nagyon fontos, hogy az E104-es igazolással rendelkezzél.  Az E104-es igazolás a külföldi munkavégzéssel kapcsolatos biztosítási időket igazolja le, amelyeket figyelembe kell venni a magyar csed, gyed jogosultság feltételeinek vizsgálatakor. Arra viszont figyelni kell, hogy a csed, gyed igényléskor fennálló biztosítási jogviszony csak Magyarországon létesített jogviszony lehet. A tudásanyagban részletesen olvashatsz a csed, gyed jogosultsági feltételeiről, összegének megállapításáról. Részletesen írok azokról a biztosítási jogviszonyokról, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarországon csed-re, gyed-re jogosult legyél.

OLVASS BELE!

 

A tudásanyag megrendeléséhez Katt az alábbi linkre.

 

 

[button link=”http://www.kismamatb.hu/jon-a-baba/jon-a-baba-es-euegt-tagallamban-dolgoztal-de-itthon-szeretnel-ellatast-kapni/”]Tovább a tudásanyaghoz![/button]