Andi egyéni vállalkozóként dolgozott 2014. március 1-től, az egyéni vállalkozást szüneteltette 2017. december 1-től. Munkaviszonyt létesített 2017. november 1-től, ami megszűnt 2018. október 31-én. A bruttó bére 570 000 Ft volt. A szülés időpontja 2018. november  12.  A csed-et a szülés napjával igényelte.  A munkaviszonyból csed-re passzív  jogon jogosult volt, a csed alapja a tényleges magas jövedelme lett, viszont gyed-re már nem lett jogosult, mivel a csed a biztosítási jogviszony megszűnését követően indult. Az egyéni vállalkozásból sem csed-re, sem gyed-re nem volt jogosult, mivel a szüneteltetés miatt nem rendelkezett a csed, gyed jogosultsági feltételeivel. Hiba volt az egyéni vállalkozás szüneteltetése és az, hogy a csed-et nem a biztosítási jogviszony fennállása alatt igényelte. A veszteség a munkaviszonyból  3 574 200 ft bruttó gyed, az egyéni vállalkozásból, mert ott is jogosult lehetett volna csed-re, gyed-re, ha nem szünetelteti a vállalkozást minimum 796 950 Ft bruttó csed.

 

Márti itagi jogviszonnyal és munkaviszonnyal rendelkezett egyidejűleg. A könyvelője annak ellenére, hogy jelezve volt, hogy a tagi jogviszonyból is jogosult az ügyfele csed-re, gyed-re, és az ügyfele folyamatosan jelezte, hogy szerinte kevesebb ellátást kap, mint amit az elemzésben megadtam, nem adta be a csed igénybejelentést a tagi jogviszonyból, a gyed igénybejelentőt pedig kb. 6,6 hónappal később adta be. A vesztesség  796 950 ft bruttó csed és kb. 97 000 ft bruttó gyed. Az igénybejelentő beadásának hiánya úgy derült ki, hogy Márti végül megkeresett és jelezte Nekem, hogy kevesebb ellátást kap, de a könyvelője szerint rendben van. Ezt követően bekértem a csed, gyed folyósításról kapott oep határozatot, amit az adóbevallás elkészítéséhez küldenek ki és abból egyértelműen látszott, hogy a csed igénybejelentő nem lett beadva, a gyed igénybejelentő pedig a gyed jogosultság kezdő napját követő több, mint fél év után lett beadva.

 

Zsófi munkaviszonyban dolgozott, teljes munkaidőben. A fennálló munkaviszonya mellett létesített egy közalkalmazotti munkaviszonyt. Ezzel egyidejűleg a munkaviszonyában a munkaidőt és a bruttó bért levették rész munkaidőre, az eredeti munkaidő és bruttó bér felére.  Zsófi szülést követően beadta mind a két jogviszonyban a csed igénybejelentőt és meg is állapították a csed-et mind a két jogviszonyból. Viszont, amikor a gyed igénybejelentőt adta be, akkor már a többes jogviszony miatt az eb-i pénztár bírálta el a gyed igénybejelentőt  megkapta az elutasító határozatot, hogy a közalkalmazotti munkaviszonyban nem jogosult gyed-re és jogosulatlanul vette igénybe a csed-et. A másik munkaviszonyából pedig legnagyobb döbbenetére kizárólag a négy órás munkabért vették gyed alapnak. Mi volt a baj? Többes jogviszony esetén jogviszonyonként kell rendelkezni a jogosultsági feltételekkel és a közalkalmazotti munkaviszonyban nem volt meg a szükséges 365 naptári nap biztosítási ideje a szülést megelőző napig – egyébként kb. két hét hiányzott -, ezért a közalkalmazotti jogviszonyból nem volt jogosult csed-re, gyed-re. A gyed igényléskor fennálló részmunkaidős munkaviszonyban pedig az volt a probléma, hogy a gyed számítási időszakában kizárólag csak a négy órás bér volt található. Ennek oka ,hogy a pénzbeli ellátás alapját mindig az adott ellátás igénylését megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele található jövedelemből állapítják meg, attól függően, hogy hány bérezett napot találnak.  Végül a megfelelő jogszabályoknak köszönhetően sikerült kedvező gyed-et kihozni a családnak.

 

Elvira munkaviszonyát a munkahelyen lévő bér ügyintéző javaslatára megszüntették a szülést megelőzően és a csed a munkaviszony megszűnését követően indult.  A csed összege rendben volt, de amikor a gyed-et igényelte, közölték, hogy nem jogosult gyed-re. Ezt követően visszament a munkahelyi bér ügyintézőhöz, aki azt javasolta, hogy     regisztráljon álláskeresőként és jogosult lesz gyed-re. Elvira ezt meg is tette és legnagyobb meglepetésére a gyed alapja a fele volt, mint amit csed-re kapott. Sajnos egymást követően kétszer is rossz tanácsot kapott.

 

Éva saját cégben ügyvezetőként tagi jogviszonyban biztosított volt és ezzel egyidejűleg volt egy munkaviszonya is, ahol magas bérrel rendelkezett. Első babával otthon volt csed-en, gyed-en, gyes-en, majd amikor lejárt a gyes folyósítás a munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntették. A gyes folyósítás alatt a tagi jogviszonyban a kötelező járuléka lap után fizette a járulékokat. A munkaviszony megszűnését követően a tagi jogviszonyt megszüntették és be lett jelentve munkaviszonyba bruttó 138 000 Ft-os bérrel.  Ezt követően kiderült, hogy babát vár. A megadott adatok alapján a várható csed, gyed alapja 138 000 ft lesz, ha nem szüntette volna meg a tagi jogviszonyt, akkor  legrosszabb esetben a csed, gyed alapja 270 750 ft létt volna. A munkaviszonyban és a tagi jogviszonyban a havi járulék fizetés közötti különbség mindössze 5 451 ft, de a csed, gyed közötti különbség  havi 132 750 ft mínuszt eredményezett.  Szerencsére nagyon kedvezően lehet rendezni  a csed, gyed összegét a megszűnt munkaviszonynak köszönhetően, bár a legjobban akkor járt volna, ha a pocaklakó még a gyes folyósítás alatt kopogtat, a munkaviszony megszüntetését megelőzően.

 

Bianka katás egyéni vállalkozó,ahol 50 000 ft-ot fizet, ezzel egyidejűleg van egy részmunkaidős munkaviszonya, ahol a bruttó bér havi 34 000 ft. A könyvelő javaslatára megemelték a bruttó bért a minimál bér kétszeresére és a munkaidőt is heti 36 órára  és két hónap múlva el ment táppénzre Bianka. Ennek következtében a katás egyéni vállalkozásban megszűnt a biztosítási jogviszony, így csak a munkaviszonyból lett jogosult csed-re, gyed-re. A csed, gyed számítási időszaka alapján a csed, gyed alapja 114 6670 Ft lett a munkaviszonyból, hiába lett megemelve a bruttó bér 276 000 ft-ra. Ha nem csinált volna semmit, akkor a csed, gyed alapja a két jogviszonyból, mert akkor a katás jogviszonyból is jogosult lett volna csed-re, gyed-re  128 000 ft lett volna. Így befizetett két hónapig feleslegesen járulékot és kevesebb lett a csed, gyed alapja, mintha nem csinált volna semmit. Pedig a lehetősége adott volt, hogy minimum egy 300 000 ft-os csed alap legyen kihozható és egy maximum gyed alap

 

Sárának megszűnt a munkaviszonya és egy egyéni vállalkozást indított. A csed alapja 166 500 ft lett, a gyed alapja 241 500 Ft volt. Ha az egyéni vállalkozás 9 nappal korábban indult volna, akkor a csed alapja is 241 500 Ft lett volna. A járulék költségben nem volt különbség, viszont elveszített  412 500 ft csed alapot.

 

Dóra egyidejűleg fennálló többes jogviszonyban – munkaviszony és egyéni vállalkozás – áll. Az egyéni vállalkozásban a 270 750 ft-os csed alap helyett 48 000 ft-os csed alapot állapítottak meg, mivel az egy havi jövedelmet 30 helyett 180-al osztották. A fellebbezés folyamatban van.Krisztina egyidejűleg fennálló munkaviszonyban és tagi jogviszonyban áll, a számítási időszakban rendelkezett tényleges jövedelemmel. A csed alapot a szerződés szerinti jövedelemből állapították meg, a 241 500 Ft helyett. Fellebbezésre helyesbítésre került.

 

Eszter a munkaviszonyát szüneteltette, mert Németországba ment dolgozni. A szüneteltetés miatt a munkaviszonyban nem lett volna jogosult csed-re, gyed-re, de mivel mint megszűnt biztosítási jogviszonyt a németországi munkaviszonyt figyelembe vették, így rendben volt a csed, gyed jogosultság.

 

Anikó mezőgazdasági őstermelő, akinek az előző évben nem volt nyolc millió forintos bevétele a csed, gyed alapja a minmál bér lett volna jogszabály alapján, de a megfelelő időpontban lévő nyilatkozattal és jövedelem elszámolással a csed alapja 350 000 Ft lett, a gyed alap pedig a maximum.

 

Mariann ekhós adózással dolgozott, amelyben az általános szabályok alapján a minmál bér alapján fizette a járulékokat. A megfelelő időpontban történő adózási mód változtatásával kedvező csed, gyed alap lett kihozva.

 

Éva csed és gyed igénylésének éve különböző volt. A csed-et még 2017-ben, a gyed-et 2018-ban igényelte. A számítási időszak behatárolásával elértük, hogy bár a csed alap 178 000 ft volt, a gyed alapja 276 000 Ft lett és még nem is kellett mélyen a zsebébe nyúlnia.

 

Andi katás egyéni vállalkozó volt, havi 50 000 ft-ot fizetett, a könyvelő javaslatára váltottak az emelt kata fizetésre. A csed, gyed alap 131 333 Ft -ra változott a 94 000 ft helyett, a havi járulék fizetési kötelezettség pedig havi 25 000 Ft-tal volt magasabb, azaz 75 000 Ft lett.  Ha a megfelelő időpontban egy másik adózási módra vált, akkor a havi járulék fizetési kötelezettség a 75 000 ft helyett 80 661 ft lett volna, de a csed, gyed alap  241 291 ft lett volna.

 

Zsófi megbízási jogviszonyban dolgozott, a havi kifizetés 680 000 ft volt átlagban, a várandósságra tekintettel kevesebbet tudott dolgozni és így már nem érte el a biztosítási küszöböt a kifizetett megbízási díj, ezáltal a biztosítás sem jött létre. Sajnos Zsófi csak gyes-re lett jogosult, pedig minden lehetősége adott lett volna, hogy a magas bér legyen a csed alapja és gyed-re jogosult legyen.

 

Edinának a gyed folyósítás alatt 2017. június 30-án megszüntették a munkaviszonyát. Gyed-re továbbra is jogosult volt, és a munkahelyén azt a tájékoztatást kapta, hogy ha gyed, gyes alatt születik a tesó, akkor minden ellátásra jogosult lesz. A pocaklakó 2018. február 27-én született, sajnos Edina csak az alanyi jogon járó gyes-re lett jogosult, mivel a jogosultsági feltételeket mindig az adott szülést megelőző két éven belül vizsgálják. Ha szülés előtt keresett volna meg, akkor a csed-et egy speciális jogszabálynak köszönhetően még ki tudtam volna hozni, de gyed-re ebben az esetben sem lett volna jogosult.

 

Réka nappali tagozatos hallgatóként részmunkaidős munkaviszonyban dolgozott. A munkaviszonyára tekintettel jogosult volt csed-re, gyed-re, de a gyed-et is a részmunkaidős bér alapján állapították meg, pedig a gyed alapja nem lehet kevesebb, mint ami a diplomás gyed alapján járna

 

.Enikő az egy éves táppénz jogosultságból kimerített 6 hónapot. A bruttó bére 480 000 ft volt. Veszélyeztetett terhesség miatt nem tudott dolgozni, így a táppénz jogosultság lejárta után fizetés nélküli szabadságon volt, sajnos emiatt megszakadt a folyamatos biztosítása és a 480 000 ft-os csed alap helyett a csed alapja 276 000 Ft lett. Amennyiben a fizetés nélküli szabadságot megszakította volna rendes szabadsággal, úgy, hogy ne legyen több, mint 30 naptári nap szünet, akkor lehetősége lett volna arra, hogy a csed alapja a tényleges jövedelem legyen.

 

Krisztina egyéni vállalkozó és a második babát várja, jelenleg gyes-en van.  Az első baba csed alapja 166 500 ft volt. A tesó csed, gyed alapja 207 000 ft lesz alap esetben, de ha időben lép, akkor kedvező járulék költséggel lehet a csed, gyed alapja 270 750 ft.