KISMAMATB

Kismama Tb tanácsadás: Táppénz, tgyás, gyed, gyes kérdései Magyarországon, Eu-ban

Kismamatb online kérdés – válasz 3 db

Valószínűleg feltetted a kérdést magadnak, hogy miért is jó Neked a kérdés – válasz lehetőséget megrendelni, amikor ingyen is kaphatsz választ különböző fórumokon. Ez így van. De az is igaz, hogy ezek a válaszok nem biztos, hogy valóban arra adnak választ, amire szükséged van.  Nagyon sokszor előfordul, hogy olyan információt nem adsz meg, mert nem tartod fontosnak,  ami teljes egészében megváltoztatja a helyzetedet, lehetőségeidet. Ezen felül sokszor csak a konkrét feltett kérdésekre kapsz választ és hiába látja a válaszoló, hogy a megadott adatokból nem tud neked a valós helyzetedre választ adni, az információ időigényessége miatt nem fogja felhívni erre a figyelmed. Nagyon sokszor előfordul, hogy a feltett kérdésre, bár az időbe beleférne nem válaszolhatok, ezért tanácsadást javaslok. Ennek semmi más oka nincs, mint az, hogy sokszor olyan kérdést teszel, tesztek fel, amire nem adhatok nyílt választ. Mivel azzal te is tisztában vagy, hogy ezeket a fórumokat bárki elolvashatja, így nagyon nem mindegy, hogy milyen információk kerülnek nyilvánosságra. Ez független attól, hogy nem az igazi neved alatt teszed fel a kérdésedet.  Ez a lehetőség nem helyettesíthet egy teljes tanácsadást, de arra lehetőséget biztosít, hogy tisztában legyél azzal, hogy  jelenleg milyen helyzetben vagy és hogy van -e lehetőség arra, hogy ennél kedvezőbb juttatásokat kaphassál. Ezen felül nem kell tanácsadást igénybe venned, ha olyan helyzetben vagy, amire ebben a szolgáltatásban teljes körűen választ tudok adni. A kérdezők nagy százaléka ebben a helyzetben van.  Ha a bonyolultabb esetek közé tartozol, akkor pedig legalább tudod, hogy van -e lehetőséged arra, hogy a jelenlegi helyzetedből egy sokkal kedvezőbb helyzetbe kerüljél.  Végül, de nem utolsó sorban egyenes kérdésre, kérdésekre, egyenes választ fogsz kapni.

A szolgáltatás díját próbáltam kedvező összegben meghatározni, mivel ez a szolgáltatás még csak most indul és nem tudom, hogy milyen fogadtatásban fog részesülni. Egy dolog biztos, hogy akkor tudom ezt a szolgáltatást és ezt a díjazást fenntartani, ha minél többen veszik, veszitek igénybe ezt a lehetőséget. Ismeritek azt a közmondást, hogy sok kicsi sokra megy:)


52 hozzászólás

 1. Bebesi-Csernyik Ágnes

  Kedves Mónika!

  A harmadik gyermekünket tervezzük, és szeretnénk ha minél stabilabb anyagi hátteret tudnánk számára biztosítani. Az első két gyermekünknél is az Ön segítségével alakítottuk helyzetünket és most is szeretnénk igénybe venni a segítségét.

  2009 augusztusától 2010 októberéig a Vodafonnál dolgoztam, teljes bejelentéssel, órabérrel, kb 115.000 forintos bejelentett nettóval.

  2010 októberétől 2011 szeptemberéig egy behajtó cégnél adminisztrátor voltam, sajnos szürkén bejelentve, a bejelentett fizetésem kb. 75.000 ft nettó volt, a többit kézbe kaptam. Éppen ezért, az első gyermekem születése előtt tanácsadást kértem Öntől és a tanácsára hamarabb elmentem táppénzre, így az előző munkahelyem nagyobb bejelentett ősszegéből számolták a gyedet. A munkaviszonyom megmaradt, mivel határozatlan szerződésem volt.

  2011.09.02-án megszületett első gyermekem.

  A második gyermekem 2013.12.18-án született. Ezelőtt is e-mailben egyeztettünk Önnel. A cégem hajlandó volt rá, hogy a béremet papíron megnövelje a minimálbér kétszeresére (ha jól emlékszem bruttó 200.000-re jelentettek be), és pár nap szabadságot kivettem, így volt biztosított munkanapom, így ebből számolták a mostani gyedemet.

  2015. márciusában viszont megszűnt a munkaviszonyom (közös megegyezéssel. Elköltöztünk, így nem akartam oda visszamenni dolgozni), azóta is állást keresek, de eddig nem találtam. A kisebbik gyermekem 2015. december 18.-án lesz 2 éves, így ekkor lejár a Gyedem. Szeretnénk 3. gyermeket, ezért azt beszéltük meg, hogy nincs értelme elhelyezkedni komolyabb helyen, mert utána megint kiesek 1-2 évre. Még nincs útban a baba, nagyjából decemberben szeretnénk elkezdeni próbálkozni. Az előző két terhességemből úgy gondolom, hamar sikerülhet, de persze ezt csak a jó Isten tudhatja. 🙂

  Férjemmel utána néztünk és úgy tudjuk, hogy a gyed, tgyas feltétele az igénylés pillanatában biztosítottnak kell lenni, továbbá az elmúlt két évből 365 biztosított napnak meg kell lennie.

  Ha jól értjük, ha valaki bejelent (a környezetünkben van vállalkozó) a minimálbér kétszeresére, 2016 márciusától, vagy ha az igénylés pillanata hamarabb lehetséges, akkor annak a pillanatától, akkor megkaphatjuk a maximális Tgyast, Gyedet? Sajnos az ismerős munkahelyet nem tud biztosítani, így minden őt terhelő járulékot nekünk ki kell gazdálkodni.

  – Az első kérdésünk, hogy jól értettük-e a jogszabályt./ A mi helyzetünkben hogy érdemes csinálni, hogy megkapjuk a maximális gyedet.
  – Mikortól, meddig kell fizetünk járulékokat.

  – Mekkora összeggel kell bejelenteni, hogy a maximális gyedet kapjam, ezért mekkora összegű járulékot kellene fizetnünk.
  Köszönöm válaszát:
  Ágnes

  • Horvathne R. Monika

   Kedves Ágnes !

   Ne 2016-ban, hanem minél korábban. Ha most létesít biztosítást, akkor bármikor jöhet a pocaklakó, a jogosultság rendben lesz. Ha 2016-ban létesít biztosítást, akkor csak abban az esetben lesz rendben a jogosultság, ha legalább 4,5 hónapig biztosításban lesz, mielőtt a pocaklakó kopogtat. El kezd dolgozni valahol gyed folyósítás mellett. Előtte kéri, az igazolást, hogy gyed-ben részesül. Ez alapján a munkáltató nem fizet 100 000 Ft-ig szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást. A Dolgozik egy-két hónapig, majd elmegy gyes-re. Ezután nem kell járulékot fizetni, ketyeg a biztosítása. Amennyiben a 2. baba három éves koráig összejön a pocaklakó akkor rendben lesz a jogosultság, illetve barátságos összegű csed-re, gyed-re lesz jogosult. A bejelentett bér érje el a 2017. évi várható minimál bér kétszeresét. De már az sem rossz, ha a bejelentett bér eléri az idei minimál bér kétszeresét, mert ez is ezerszer jobb, mint az alanyi jogon járó gyes, amire jelenleg jogosult.

   Üdvözlettel:

   Mónika

 2. Dudás-Gombkötő Ildikó

  2013. november elején létesítettem a jelenlegi munkaviszonyom.2015.04. hó-ig 4 órás részmunkaidős minimálbérre voltam bejelentve(61 000Ft bruttó).2015.05-hótól 8 órás lett a munkaviszonyom és bruttó 180 000Ft a bérem (csak szerződést módosítottunk,de a munkaviszonyom folyamatos).
  Gyermekem 2016.01.08-ra várom, de a GYÁS-t már decemberben megigényelném és októbertől táppénzen lennék. Ebben az esetben mely hónapokat fogják figyelembe venni a GYED és a GYÁS számításánál?
  Előre is köszönöm!

  • Horvathne R. Monika

   Kedves Ildikó !

   Amennyiben decemberben igényli a csed-et, akkor a csed irányadó időszaka 2014. január 1-től 2015. szeptember 30. A csed összegét 2015. szeptember 30-tól visszafele az utolsó 180 naptári napi jövedelemből fogják kiszámolni. Ez az időtartam április 4-től szeptember 30-ig tart. Ebben az időtartamban az alábbi jövedelmekkel rendelkezett.
   április: 61000/30*27=54 900 Ft
   május: 180 000 Ft
   június: 180 000 Ft
   július: 180 000 Ft
   Augusztus: 180 000 Ft
   Szeptember: 180 000 Ft
   Összesen: 954 900 Ft
   Ebből a jövedelemből egy br. 159 150 Ft-os csed alapja lesz, amiből a br. csed összege 111 405 Ft.
   Csed-ből csak a 16 % szja kerül levonásra, amit csökkent a családi adókedvezmény. A családi adókedvezmény összege egy gyermek esetén havi 10 000 Ft-tal csökkenti az adót. 111 405 Ft-nak a jelenlegi szja kötelezettsége 16 %, ami 17 825 Ft. A nettó csed aszerint alakul, hogy ki veszi igénybe a családi adókedvezményt.

   A gyed irányadó időszaka – mivel a gyed már 2016-ban fog indulni – 2015. január 1-től a gyed igénylést megelőző 3. hónap végéig fog tartani. Amennyiben decemberben indul a csed, akkor várhatóan május vége- június eleje. Ez alapján a gyed irányadó időszaka lezárul március 31-el vagy február 28-al. Innen keresik a 180 naptári napot. Mivel a csed, táppénz nem számít bérezett napnak, ezért a keresőképtelenséget megelőző naptól indul a 180 naptári napi jövedelem. Ezt azt eredményezi, hogy a gyed alapja meg fog nagyjából egyezni a csed alapjával. Ezért javasolt, hogy a csed-et ne decemberben, hanem januárban igényelje. Ebben az esetben csak a 180 000 Ft-os bér fog beleesni a csed, gyed alapjába. Ebben az esetben a bruttó csed, gyed várható összege br. 126 000 Ft lesz a br. 111 405 Ft helyett. Azért várhatóan, mert a pontos összeg a keresőképtelenség indulásának függvényében alakul, mivel ez határozza meg, hogy a keresőképtelenséget megelőző 180 naptári napi jövedelem milyen időtartamot fog magába foglalni.

   Üdvözlettel:

   Mónika

   • Dudás-Gombkötő Ildikó

    Kedves Mónika!
    Köszönöm a választ, viszont mivel az első gyermekem majdnem 3 héttel előbb érkezett és mivel január 8-ra vagyok kiírva így elég jó esélyem van arra ,hogy a babó már decemberben megérkezik, akkor viszont szeptember 30-tól visszafelé számolják a CSED alapját mivel akkor már decemberben megnyílik a jogosultságom. Mivel a táppénz összege kevesebb lenne ,mint a CSED, ezért gondoltunk arra, hogy már december 10-től megigénylem a Csedet. Így ,ha októbertől táppénzen leszek úgy a Csed és Gyed alapja azonos időszakra fog esni ,ha novembertől megyek táppénzre akkor viszont a Gyed alapot október 31-től vissza nézik ha jól értem. Ha esetleg a 3. negyedévre prémiumot kapunk annak összege beleszámít-e a Csed és Gyed alapjába? Köszönöm!

    • Horvathne R. Monika

     Kedves Ildikó !

     Ha megszületik a baba, akkor nincs választás. De ha nem, akkor javasolt a januári igénylés. Hosszabb távon jobban jár vele, mivel a gyed-et másfél évig folyósítják. A számítási időszakban kifizetett magasabb jutalom emeli az ellátás összegét.

     Üdvözlettel:

     Mónika

 3. Kissné Kovács - Fabula Éva

  Kedves Mónika!

  Tanácsot szeretnék ismét kérni, a 3000 Ft-ot a már ismert számlaszámra utaljam?

  Kérdésem a következő lenne: egyéni vállalkozó vagyok, 2014.11.03-tól táppénzen, jelenleg 34. hetes terhes. 2015.01.06-tól szüneteltetem a vállalkozást a könyvelőm tanácsára, mivel számlát nem fogok kiállítani, illetve ők se küldjék havonta a 0-ás bevallásokat. A neten olvasgatva viszont arra jutottam, hogy ez nem jó így, mivel olyan, mintha nem lenne munkaviszonyom, így TB-m sem lesz, ha lejár a 45 nap, ami ha jól számolom, ma jár le, és ez így szülés előtt nagyon nem lenne jó. A különböző fórumokon azt írják, hogy be kell jelentkeznem a NAV-hoz, hogy magam után fogom fizetem a TB-t.
  Ez lenne a megoldás vagy állítsam vissza a vállalkozást?

  Köszönettel, üdv.: Kissné Éva

  • Horvathne R. Monika

   Kedves Éva !

   Ezt nem hiszem el !!!
   Nincs biztosítása és táppénzre sem jogosult a szüneteltetés első napjától kezdődően. Sőt, se csed, se gyed. Köszönje meg a könyvelőnek, amiért lusta beadni a 0-ás bevallásokat. A csed, gyed kihozásán még segíthetek, de a táppénznél már gond van, mert megszakadt a folyamatos biztosítás. A 3 000 Ft-os zárt fórum már kevés a problémájának megoldására. Minél korábban jelentkezzen be tanácsadásra.

 4. Horvathne R. Monika

  Kedves Mariann !

  A táppénz alapja, ha a táppénz irányadó időszakában nem fog rendelkezni legalább 30 naptári napi jövedelemmel a szerződés szerinti jövedelme lesz. A táppénz irányadó időszaka a táppénz indulást megelőző év január 1 – től a táppénz indulást megelőző 3. hónap végéig fog tartani. Pl. ha februárban indul a keresőképtelenség, akkor a táppénz irányadó időszaka 2014. január 1-től 2014. november 30-ig fog tartani. Ha pl. áprilisban indul a keresőképtelenség,akkor a táppénz irányadó időszaka 2014. január 1-től 2015. január 31-ig fog tartani. A fenti időtartamban keresnek bérezett napot. Tehát, ha nem vesz ki szabadságot vagy ha kiveszi a szabadságot, de a szabadságra jutó naptári napok száma nem éri el a 30 naptári napot a táppénz irányadó időszakában, akkor a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelme lesz, ami a leírtak alapján jelenleg br. 186 800 Ft. Ebből a br. táppénz összege 112 080 Ft lesz. Természetesen ha volt közben béremelés, akkor a jelenleg hatályos bér lesz a táppénz alapja. Táppénzből csak a 16 % szja jön le. Attól függően, hogy ki veszi igénybe a családi adókedvezményt (3 gyermek esetén 618 750 Ft-tal lehet csökkenteni az adóalapot) alakul a nettó táppénz összege. Ha viszont lesz legalább 30 naptári napi jövedelem a táppénz irányadó időszakában (ez pedig valószínűleg nem lesz, mert ehhez legalább júniusig dolgozni kellene,szabadság, esetleg munkavégzés)akkor a táppénz alapja a tényleges jövedelem lesz. Ha táppénzre megy,akkor a gyes-t le kell mondai a keresőképtelenség első napjától. Ebben az esetben a férje tudja igényelni a gyes-t a táppénz folyósítás első napjától. De a szülés napját (csed igénylés napján) vissza kell venni a gyes-t. Ennek az az oka, hogy különböző korú gyermekek után jár egyidejűleg az ellátás, de csak az egyik szülő veheti igénybe. Az nem működik, hogy az anya van csed-en, az apa pedig gyes-en. Ha viszont kiveszi a szabadságot, akkor nem kell lemondani a gyes-t a szabadság alatt, illetve a táppénz folyósítás alatt sem.
  A csed, gyed alapja a szerződés szerinti jövedelem lesz. Akkor lenne jelentősége annak, hogy hány naptári napi jövedelemmel rendelkezik, ha a tényleges jövedelme a 180, illetve meghatározott esetekben 120 naptári napot meghaladná. Ameddig a tényleges jövedelme nem éri el a mindenkori minimál bér kétszeresét, addig a tényleges jövedelem lesz a csed, gyed alapja, függetlenül attól, hogy hány bérezett nappal rendelkezik.

  Üdvözlettel:

  Mónika

  • P. Marianna

   Köszönöm a válaszát! Ha jól értelmezem, a csed, gyed alapja mindenképpen a szerződés szerinti jövedelem lesz, függetlenül attól, hogy veszek-e ki szabadságot?

   • Horvathne R. Monika

    Kedves Mariann !

    Igen, ha vesz ki jövedelmet a tényleges jövedelem, ha nem akkor a szerződés szerinti bér. Mivel mind a kettő nagyjából megegyezik, ezért nincs jelentősége. Azért írtam, hogy nagyjából, mivel a pénzbeli ellátást naptári napra számolják ki, ezért a tényleges naptári átlag függ attól, hogy amikor kiveszi a szabadságot hány naptári napos a hónap, illeltve hány naptári nap esik bele a szabadság időtartamában.
    Ha pl. kivesz 27 munkanap, legyen február 6-tól március 16 -ig, akkor a 27 munkanap 39 naptári nap lesz. A br. bér február – márciusra 242 840 Ft. Ebben az esetben a tgyás, gyed egy napi átlaga 242 840/39= 6 2227 Ft. Ebben az esetben egy 186 810 Ft-os jövedelem lenne a tgyás, gyed alapja. Ha viszont pl. a szabadságot február 9-től vesz ki és március 12-iig van szabin, akkor ez 24 munkanapra jutó szabadságot fog jelenteni. Erre az időtartamra kapna br.216 518 Ft-os bért. Mivel ez a br. bér 32 naptári napra vonatkozna, a tgyás, gyed alapja: 216 518/32=6 766 Ft-os napi átlagot jelentene. Ebből az egy havi br. tgyás, gyed alapja 202 980 Ft lenne. Tehát lényegesen nagyobb, amikor más időpontban veszi ki a szabadságot, illetve ha nem vesz ki egyáltalán szabadságot, mivel utóbbi esetben a szerződés szerinti bér jön be tgyás, gyed alapnak. Arra vigyázni kell, hogy mindenképpen legyen 30 naptári nap a szabadság kivitele alatt, mivel 30 naptári napi tényleges jövedelem alatt a szerződés szerinti jövedelem jön be tgyás, gyed alapnak. Valamint vigyázni kell arra is, hogy mikor veszi ki a szabadságát, mert a hétvégék miatt, akár lehet kevesebb is a tényleges jövedelem naptári napi alapja a szerződés szerinti jövedelemnél. A példában említett kedvező átlag azért jött ki, február 20 munkanapos hónap, így magasabb napi átlagot lehetett kihozni a február hónapra eső szabadságra jutó bérből. Ezenfelül abban van jelentősége a szabadságnak, hogy a gyes-t ki veszi igénybe a keresőképtelenség kezdő napját követően.

    • P. Marianna

     Köszönöm. Nem vettem ki szabadságot, mától táppénzen vagyok. A gyes-t miért kell lemondanom? A munkahelyemen határozottan állítják, hogy nem kell.

     • Horvathne R. Monika

      Kedves Marianna !

      Elméletileg nem, ha megszüntette a fizetés nélküli szabadságot írásban. De sok munkáltató ragaszkodik ahhoz, hogy legyen egy pár bérezett nap ahhoz, hogy a táppénz mellett ne kelljen lemondani a gyed-et vagy a gyes-t. Így egyszerűbb, mint konfliktusba keveredni.

      • P. Marianna

       Igen, azt írásban megszüntettem. Köszönöm a segítséget!

 5. P. Marianna

  Kedves Mónika!

  2005 október óta állok közalkalmazotti jogviszonyban.
  2009 júliusától november közepéig, kislányom születéséig táppénzen voltam, majd 2011 novemberig TGYÁS-t ill GYED-et kaptam.
  Ezután az összegyűlt szabadságaimat kivettem, majd februártól májusig, kisfiam születéséig táppénzen voltam. Majd ismét TGYÁS-t, GYEDet kaptam, 2014. május11-óta GYESt kapok.
  Augusztus végére várjuk harmadik babánkat.
  Kérdésem, hogy járnék a legjobban? Az előző bruttó GYEDem 98395Ft volt, azóta volt egy nagyobb fizetésemelésem, így a tavalyi bérem bruttó 186800Ft. (Az ideit még nem tudom pontosan, gondolom pár ezer Ft emelés várható.) Miből fognak TGYÁSt, GYEDet számítani? Befolyásolja-e az összeget, ha kiveszem az összegyűlt szabadságaimat (kb.50 nap), esetleg csak valamennyit, vagy nem veszem ki, hanem elmegyek egyből táppénzre?
  Köszönöm válaszát:
  Marianna

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé.


Honlapunk cookie-kat használ. Bővebben

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-k tárolását.

Bezárás